Trenutno čitaš
Navike koje povećavaju nivo dopamina koji te čini sretnijom osobom

Navike koje povećavaju nivo dopamina koji te čini sretnijom osobom

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Dopamin je hemikalija, koja utiče na tvoje raspoloženje i osjećaj nagrade i motivacije. Otkrivamo ti spisak namirnica bogatih dopaminom, koje trebaš uključiti u svoju prehranu, kako bi se osjećao/osjećala sretnije. Otkrivamo ti i navike, koje trebaš da praktikuješ da povećaš nivo dopamine u tijelu i da povećaš osjećaj sreće.

Foto: Pexels

Da li se osjećaš manje entuzijastično u posljednje vrijeme? Ne osjećaš se dovoljno motivisano, da dovršiš poslovne zadatke? Ako odgovoriš na ova pitanja sa “da”, možda imaš nizak nivo dopamina u organizmu. Dopamin će ti pomoći, da budeš sretnija i produktivnija osoba i povećaće osjećaj motivacije i entuzijazma. Saznaj koje navike, povećavaju tvoj nivo dopamina.

Foto: Pexels

Od osjećaja zadovoljstva i sreće do produktivnosti, dopamin ti pomaže na više načina. Dok ti dobar nivo dopamina može pomoći da se motivišeš, poboljšaš kognitivne funkcije i regulišeš pokrete tijela, niski nivoi dopamina, mogu sniziti tvoj entuzijazam i smanjiti motivaciju. Međutim, određene namirnice mogu ti pomoći u održavanju visokog nivoa dopamina.

Foto: Pexels

Evo kako možeš prirodno povećati nivo dopamina u organizmu

Jedi hranu bogatu proteinima. Hrana bogata proteinima sadrži aminokiseline, tirozin i fenilamin, koji mogu pomoći u proizvodnji dopamina. Jaja, dimljeni losos, leblebija, brokula, grah, grašak, soja i jogurt neke su od dobrih opcija.

Foto: Pexels

Uključi zdrave masti u svoju prehranu za proizvodnju dopamina. Izbjegavaj jesti zasićene masti poput brze i masne hrane. Redovno konzumiraj obroke u približno slično vrijeme tokom dana. Drži se dalje od slatkiša i grickalica i brze hrane…

Foto: Pexels

Studije pokazuju povezanost crijeva i mozga. Crijeva su mjesto na kojem se proizvodi mnogo neurotransmitera, uključujući i dopamin. Jedenje hrane, koja sadrži probiotike može pomoći. Jogurt, tamna čokolada, kefir, gljive i sirevi su dobar izbor.

Foto: Pexels

Orašasti plodovi bogati su različitim hranjivim sastojcima, koji utiču na raspoloženje i nivo dopamina. Na primjer, bademi sadrže mnogo tirozina, brazilski orasi su bogati selenom, orasi sadrže omega-3 masne kiseline, antioksidante i linolnu kiselinu. Pojedi bar šaku orašasatih plodova dnevno.

Foto: Pexels

Neke studije sugerišu, da redovno vežbanje može povećati nivo dopamina i poboljšati tvoje raspoloženje.  Pokušaj svaki dan da bar 30 minuta dnevno iskoristiš za vježbanje yoge, pilatesa, fitnesa ili prošetaj prirodom.

Pročitaj

Foto: Pexels

Kvalitetan san je još jedna važna stvar, koja ti može pomoći u regulisanju i povećanju dopamina u tvom tijelu. Nedostatak sna, može dovesti do osjetljivosti na dopamin i dovesti do promjene raspoloženja, depresije, anksioznosti, stresa i nervoze.

Foto: Pexels

Slušanje opuštajuće muzike i meditacija, takođe smiruje um i čini nas sretnijima. Meditacija ti itekako može pomoći da očistiš um, da se fokusiraš i oslobodiš negativnih misli, što će zauzvrat poboljšati tvoje raspoloženje.

 

Izvor: pinkvilla.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum