Trenutno čitaš
Naučno dokazano koje nas boje čine produktivnijim na poslu

Naučno dokazano koje nas boje čine produktivnijim na poslu

Young Lions
Young Lions

Naučno je dokazano da boje u poslovnom okruženju utiču na produktivnost, a kako bi poboljšale efikasnost zaposlenih, kompanije vrlo ozbiljno shvataju psihologiju boja…

Sve je očitije da boje u kancelarijama, imaju značajan uticaj na produktivnost. Kompanije sada ozbiljno shvataju psihologiju boja, kako bi poboljšale produktivnost i dobrobit zaposlenih. Ako želiš poboljšati kulturu i profitabilnost svoje kompanije, ulaganje u optimalno radno okruženje ima smisla.

Pinterest

Uticaj boja na radnom mjestu na produktivnost

Istraživači sa Univerziteta u Teksasu, otkrili su da boje itekako utiču na raspoloženje zaposlenih, pokrećući različite reakcije u mozgu. Blage boje poput bež, bijele i sive izazivaju depresiju i melanholiju. Ali postoji više toga u bojama od same promjene raspoloženja. Boje takođe igraju ključnu ulogu u našoj produktivnosti i efikasnosti u radu.

Stvaranje privlačnog radnog prostora s motivišućim bojama

Neke nas boje mogu motivisati ili učiniti sretnima, ali druge nas mogu učiniti smirenima i fokusiranima. Razumijevajući kako različite boje funkcionišu u različitim okruženjima i industrijama, možda ćeš moći odabrati najbolju boju za svoje radno okruženje. Slijedi nekoliko motivišućih boja, koje mogu pomoći u stvaranju privlačnijeg radnog okruženja…

Ketsiree Wongwan

Plava – najefikasnija boja kancelarije

Prema mnogim studijama, plava se smatra ultimativnom bojom za promociju produktivnosti i dobrobiti na radnom mjestu. Istraživanje Univerziteta Lund pokazuje, da je plavo obojena prostorija posebno korisna za one koji rade na brzim i zahtjevnim poslovima. To je zato što je plava skladna boja, koja ublažava stres i ne remeti fokus mozga. Zauzvrat, svoje zadatke možeš izvršiti efikasnije.

Osim što podstiče osjećaj mira, plava takođe može stimulisati um, tvrde psiholozi. Takođe, plava boja može pobuditi osjećaje pouzdanosti i povjerenja, pa bi bojenje vrata ili zidova kancelarije u plavo moglo biti dobra ideja. Kao rezultat toga, zaposleni se mogu osjećati pouzdanije i sigurnije. Na radnom mjestu plava je popularna, jer je vole i žene i muškarci.

Ketsiree Wongwan

Žuta – Boja kreativnosti na poslu

Lee Chambers, ekološki psiholog i savjetnik za dobrobit, rekao je da se žuta često smatra bojom kreativnosti, zbog čega se često pojavljuje u inovacijskim laboratorijima, co-working prostorima i drugim kreativnim okruženjima.

Poznato je da žuta boja podstiče entuzijazam, pozitivnost i mentalnu bistrinu, što je čini odličnim izborom za radno mjesto. Osim što podstiče kreativnost i donošenje odluka, žuta boja stvara atmosferu koja daje energiju. Psiholozi su otkrili, da žuta boja može pomoći zaposlenima da se osjećaju motivisano i samopouzdano na poslu tako što pomaže pamćenju, samopoštovanju i optimizmu.

Istakni ovu boju ako radiš u kreativnoj industriji, koja se oslanja na saradnju i razmjenu ideja, jer može podstaći inovacije i usrećiti zaposlene. Osim toga, preduzetnicima i inovatorima, žuta bi boja mogla biti inspirativna ili bi mogla biti optimistična u pogledu njihovih poduhvata. Cvijeće, žutolisne biljke i dodaci za interijer poput stolnih lampi, sitnih detalja i svijeća, mogu unijeti više žute boje na radno mjesto.

Pinterest

Zelena boja – umirujuće i skladno radno okruženje

Budući da se zelena povezuje s prirodom i vanjskim svijetom, ne čudi što se smatra umirujućom i skladnom. Zbog svog pozitivnog efekta i vizualne privlačnosti, pokazalo se da biljke podstiču produktivnost, kreativnost i ukupnu sreću na radnom mjestu. Šta je još pozitivno kod zelene? Dobar je izbor za one koji dugo rade ili pate od naprezanja očiju izazvanog ekranom, jer uzrokuje manji umor očiju.

Iako ima umirujuće efekte slične plavoj boji, istraživanja pokazuju da ima manju korist za produktivnost, ali veću korist za dobrobit. Kao takva, zelena je izvrsna boja za balans sreće, produktivnosti i blagostanja. Dodavanje sobnih biljaka može unijeti malo zelenila u poslovno okruženje. Razmisli i o bojenju zidova svoje kompanije u zelene nijanse.

Pinterest

Crvena – Aktivna i podsticajna

Snaga i uzbuđenje mogu se povezati s crvenom, koja je poznata kao vrlo stimulišuća boja. Sve dok se koristi umjereno, detalji crvene boje u kancelarijama mogu povećati stimulaciju zaposlenih i smanjiti stres na radnom mjestu.

U aktivnim radnim prostorima, koji zahtijevaju aktivne radnike, crvena je dobar izbor jer može privući pažnju radnika i dati im energiju. Studije su otkrile, da emocionalna i strastvena vatra crvene boje, pospješuje protok krvi i otkucaje srca, što je čini idealnom za brza ili fizički zahtjevna radna okruženja. Još jedna studija Univerziteta British Columbia, otkrila je da crvena poboljšava efekat kada zaposleni obavljaju zadatke, koji zahtijevaju detaljnu pažnju na zahtjevnim zadacima.

Kada se koristi mudro, crvena može imati svoje prednosti. Korištenje ove boje u malim detaljima ili kombinovanje sa drugom bojom, poput plave, povećaće produktivnost. Osim toga, radni prostori mogu imati koristi od crvenih akcenata na zidovima poput stikera, umjetničkih slika, lampi, fotelja i slično.

Pinterest

Narančasta – Podstiče visoku razinu aktivnosti i povećava produktivnost

Ako želiš povećati produktivnost zaposlenih, narančasta je izvrsna boja za integraciju u radno okruženje. Narančasta može izazvati osjećaje entuzijazma, aktivnosti i izdržljivosti, a sve to može povećati efikasnost radnika i učiniti ih produktivnijima. Osim toga, kao kombinacija crvene i žute, može poboljšati raspoloženje, aktivnost i izdržljivost.

Biljke i cvijeće ili namještaj u narandžastoj boji su suptilan način da se narančasta, uklopi u različita radna okruženja. Korištenje narančaste u malim detaljima na pločicama ili tepisima takođe funkcioniše.

Pročitaj

Pinterest

Ljubičasta – Podstiče kreativnost kao i smirenost

Prisutnost ljubičaste boje na radnom mjestu, može podstaknuti osjećaje samopouzdanja i mentalne svijesti među zaposlenima. Osim toga, korištenje ove boje povećava kreativnost, intuiciju i umjetničke sposobnosti, što može poboljšati inovativnost i sposobnost donošenja odluka. Korištenje ljubičaste boje u radnom okruženju, može biti posebno korisno za kreativce, dizajnere i trgovce.

Takođe, postoji velika povezanost između ljubičaste i ambicije, što može pokrenuti kreativnost, fokus i efikasnost. Ljubičasti detalji, namještaj, umjetničke slike, tepisi, lampe su načini da ljubičastu boju uneseš na radno mjesto.

Pinterest

Siva – Elegantna, sofisticirana i moderna

Siva boja može pobuditi osjećaj neutralnosti i pouzdanosti. Psiholozi kažu, da je svijetlo-siva inspirativna i motivišuća, pa imaj to na umu. Siva je takođe smirujuća u kombinaciji sa drugim umirujućim bojama poput plave ili zelene.

Kompanije koje preferiraju elegantnu i modernu pozadinu u kancelarijama i sobama za sastanke, koriste svijetlo-sivu. Međutim, ako želiš savremeniji izgled, uključi sivi namještaj kao što su stolovi i stolići za kafu, koji bi mogli stvoriti moderniji utisak od smeđih drvenih komada. Svijetlo- siva nije opterećujuća niti zamara oči, čak i ako koristiš dramatičnije boje, da naglasiš detalje u prostoru.

Pinterest

Bijela – Pogodna za čista okruženja

Oko 54% kompanija ima kancelarije obojene u bijelu boju. Međutim, bijela nije baš dobra za produktivnost, kreativnost, pa čak ni sreću. Na radnom mjestu bijela se takođe doživljava kao dosadna i neinspirativna. Zato je najprikladnija za čista ili klinička radna mjesta poput klinika, stomatoloških ordinacija, savjetovališta, zdravstvenih institucija, itd.

Na primjer, bijela ima prednost jer može učiniti da mali prostori izgledaju veći, svjetliji i čištiji. Takođe, budući da je bijela usklađena s gotovo svim bojama, jednostavno ju je miješati sa drugim bojama, da se malo razbije monotonija. Dakle, kada koristiš bijelu, koristi je u kombinaciji sa drugim bojama ili sa mnogo detalja u jarkim bojama poput namještaja, umjetničkih slika, sobnih biljaka, lampi, itd.

 

Izvor: entrepreneur.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum