Trenutno čitaš
Naučnici potvrdili 7 namirnica koje te čine srećnim

Naučnici potvrdili 7 namirnica koje te čine srećnim

Bingo - Kataloška akcija
Bingo - Kataloška akcija

Šta ako jedenje određene hrane može podići naše raspoloženje? Studije koje povezuju ishranu i mentalno blagostanje pojavile su se u protekloj deceniji, a određene namirnice su povezane s povećanim serotoninom u našem mozgu. Serotonin, poznat i kao “hormon sreće”, hemikalija je koja igra važnu ulogu u regulisanju našeg raspoloženja. Nizak nivo serotonina može uzrokovati nestabilnost raspoloženja. Evo spiska namirnica koje nas čine srećnim.

Tamna čokolada

Znate tipičnu scenu u filmovima gdje glavni likovi kada su tužni jedu čokoladni sladoled. Naučnici su dokazali da tamna čokolada može pozitivno uticati na nečije raspoloženje. U čokoladi se nalaze tri glavne komponente, koje se povezuju sa osjećajem sreće: triptofan, teobromin i feniletilanin. Triptofan je aminokiselina, koju mozak koristi za proizvodnju serotonina. Teobromin je slab stimulans koji može poboljšati vaše raspoloženje. U međuvremenu, feniletilalanin je još jedna aminokiselina koju tijelo koristi za proizvodnju dopamina, koji djeluje kao antidepresiv.

Banane

Ako je ikada postojala takva stvar kao što je “hrana za dobro raspoloženje”, to su banane. Ali možda ne na način na koji mislite da jesu. Iako banane sadrže serotonin, one nisu u stanju da pređu krvno-moždanu barijeru. Ali banane mogu igrati ključnu ulogu u regulaciji našeg raspoloženja na indirektniji način. Našem tijelu je potreban vitamin B6 za stvaranje serotonina, a banane su posebno bogate ovim nutrijentom. Jedna banana srednje veličine sadrži do 0,4 mg vitamina B6, što čini otprilike 25% dnevnog preporučenog unosa.

Foto: Pexels

Kokos

Ako imaš jesenju ili zimsku depresiju i sanjaš o toplijim danima, kokos može prenijeti tvoje nepce i raspoloženje u tropsko stanje uma. Kokos je pun triglicerida srednjeg lanca, koji mogu pomoći da povećaš energiju. Drugi razlog zašto se kokos smatra hranom za raspoloženje je taj što je studija pokazala da MCT iz kokosovog mlijeka mogu smanjiti anksioznost.

Kafa

Sada možeš opravdati svoj unos kafe (naravno u umjerenim količinama) jer kafa čini svijet sretnijim mjestom, gutljaj po gutljaj. Metaanaliza iz 2016. zaključila je da je konzumacija kafe značajno povezana sa smanjenim rizikom od depresije. Druga mala studija je zaključila da je kafa – i sa kofeinom i bez kofeina – značajno poboljšala raspoloženje ispitanika u poređenju sa onima, koji su uzimali placebo napitak.

Avokado

Pročitaj

Ovo glatko i kremasto voće prepuno je hranljivih materija, uključujući holin, koji naše tijelo koristi da reguliše nervni sistem i raspoloženje. Istraživanje iz 2020. pokazalo je da su zdrave masti u avokadu povezane sa smanjenom anksioznošću kod žena. Još jedan sjajan razlog da konzumiraš više avokada je to što su bogati vitaminom B, koji je povezan sa nižim nivoom stresa.

Bobičasto voće

Konzumiranje više voća povezano je sa boljim mentalnim zdravljem. Metaanaliza iz 2016. pokazala je da je unos voća i povrća u velikoj mjeri povezan s poboljšanim mentalnim zdravljem. Bobičasto voće je posebno bogato antioksidansima, poznatim i kao flavonoidi, koji mogu smanjiti simptome depresije. Druga studija u kojoj su ispitanici dobijali sok od borovnice, pokazala je obećavajuće rezultate koji povezuju unos borovnice sa sporijim kognitivnim padom, koji je povezan sa starenjem.

Fermentisana hrana

Namirnice koje prolaze kroz proces fermentacije poput kiselog kupusa, krastavaca, paprika, kefira i jogurta, pomažu da održimo zdrava crijeva, a mogu pomoći i da poboljšaš raspoloženje. Proces fermentacije stvara probiotike, koji zauzvrat podržavaju zdrave bakterije u našim crijevima. Sada, kakve veze naša crijeva imaju s vašim raspoloženjem? Mnogo. Do 90% serotonina koje proizvodi tijelo stvara se iz crijevnih stanica. Dakle, konzumiranje fermentisane hrane potiče bolju proizvodnju serotonina.

Izvor: cnet.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum