Trenutno čitaš
Nagrađivana umjetnička svjetlosna i zvučna instalacija izložena u Ataturkovom kulturnom centru

Nagrađivana umjetnička svjetlosna i zvučna instalacija izložena u Ataturkovom kulturnom centru

Gala Home
Gala Home

Povodom obilježavanja i proslave 100. godišnjice Republike Turske u Ataturkovom kulturnom centru (AKM) u Istanbulu, biće izložen OpenWork – performativna i eksperimentalna prostorna instalacija turske umjetnice Melek Zeynep Bulut.

Prvi put izložen u Turskoj, OpenWork dolazi u Kulturni centar Ataturk na poseban poziv Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Riječ je o konceptualnom djelu – instalaciji koja istražuje krutost svijeta kroz metaforu kapija koje su, kroz ljudsko postojanje, predstavljale moć, granice i društvene hijerarhije. Instalacija sadrži zvučne i svjetlosne efekte koji brišu granice među kapijama i tako posjetioce navode na razmišljanje o pragovima, barijerama i promjenjivosti u kojoj živimo.

OpenWork je debitovao na Londonskom bijenalu dizajna u junu 2023. godine kao službeno umjetničko djelo Republike Turske, gdje je nagrađeno prvom nagradom među 40 umjetnika iz raznih zemalja. Osim toga, instalacija je uključena u specijalnu selekciju Londonskog festivala dizajna povodom 20. godišnjice i izložena je na horizontu Londona na rijeci Temzi. OpenWork je takođe rangiran među „Najuticajnija djela u posljednjih 20 godina“ u Crvenoj knjizi Londonskog festivala dizajna 2023.

Pročitaj

Sinteza arhitekture i psihologije

OpenWork je dočekan sa velikom pompom u Istanbulu, nakon njegovog debija na Londonskom bijenalu dizajna. Instalacija je osmišljena tako da prožima ideju moći i društvenih hijerarhija. Uz pokretne i zvučne površine koje funkcionišu kao instrumenti, apstraktna vrata i cirkulacijski tok komuniciraju sa posjetiocima, pretvarajući ih u dio instalacije. Djelo se ističe i svojom pojavom, stvarajući posebno iskustvo kroz percepciju i materiju, prelazeći iz nepromjenjivosti u tišinu i fleksibilnost. Za arhitektonsko i akustičko savjetovanje OpenWorka zadužen je Celâleddin Çelik, dok su doc. prof. Mehmet Selim Ökten i njegov tim preuzeli inžinjering i konsultacije o konstrukcijama.

Melek Zeynep Bulut stvara radove koji objedinjuju arhitekturu, skulpturu, psihologiju i bihejvioralne nauke, koncentrišući se na apstraktna i konkretna iskustva, te analizu skulptura-prostora i „prostor-instinkt“ iskustva. Postavljajući svoje radove u javni prostor, turska umjetnica u svojim radovima propituje vizuelnu percepciju u fizičkim i psihičkim dimenzijama.

OpenWork se može posjetiti ispred Atatürkovog kulturnog centra (AKM) u Beyoğluu u Istanbulu do 19. novembra.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum