Trenutno čitaš
Čarobna Modra špilja na Biševu: Skriveni raj Hrvatske

Čarobna Modra špilja na Biševu: Skriveni raj Hrvatske

modra špilja biševo

Hrvatska obala krije brojne dragulje, a jedan od najsjajnijih svakako je otok Biševo i njegova Modra špilja. Ovaj raj na zemlji privlači turiste iz svih krajeva svijeta svojom jedinstvenom prirodnom ljepotom i čarobnim iskustvima.

Ako planiraš putovanje koje će te ostaviti bez daha, Biševo i Modra špilja su destinacija koju ne smiješ propustiti.

Biševo
yachtscroatia.hr/bisevo

Put do Biševa

Putovanje do Biševa počinje avanturom. Najčešće se polazi iz Komiže na otoku Visu, odakle brodići svakodnevno voze turiste do ovog skrivenog bisera. Plovidba traje oko 30 minuta, a već pri samom dolasku na Biševo, očaraće te kristalno čisto more i predivni krajolik.

Posjete kreću iz obližnje uvale Mezuporat. Od polaska iz Mezuporta, obilazak špilje traje otprilike 20 minuta. Kartu za obilazak špilje moguće je kupiti u Nautičkom centru Komiža.

modra špilja biševo
bluecave-bisevo.com

Modra špilja je prirodni fenomen

Najpoznatija je po svojoj nevjerovatnoj igri svjetlosti. Kada sunce sija, zraci prolaze kroz podvodni otvor i reflektuju se od morskog dna, stvarajući nevjerovatnu plavu boju koja obasjava cijelu špilju. Ovaj spektakl je najintenzivniji između 11 i 12 sati prije podne, kada sunčevi zraci prodiru pod idealnim uglom.

modra špilja biševo
Instagram/croatia_dreaming

1884. bečki slikar Eugen barun Ransonnet otkrio je svijetu Modru špilju na Biševu. Njegovo otkriće označilo je početak turizma u Dalmaciji, a ova špilja postala je od tada nezaobilazna atrakcija Jadrana. Od 1951. zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode.

Šta očekivati?

Ulazak u Modru špilju je nezaboravno iskustvo. Malim čamcima vodiči te uvode u špilju, dok prolaziš kroz uski otvor u stijeni. Unutrašnjost špilje oduzima dah – plavetnilo vode i zidova stvara gotovo nestvaran prizor. Fotografije jednostavno ne mogu dočarati ljepotu ovog mjesta, pa je najbolje da sve zabilježiš svojim očima i srcem.

Nakon posjete Modroj špilji, možeš istražiti i ostatak otoka. Biševo je poznato po svojim prelijepim plažama, kao što su Porat i Salbunara, gdje možeš uživati u sunčanju i plivanju. Za one koji vole istraživanje, tu su i druge špilje poput Medvidine špilje.

Pročitaj
opuštanje poslije posla

modra špilja biševo
Instagram/@anitajanosevic

Gdje odsjesti?

Iako je Biševo mali otok, postoje opcije za smeštaj, uglavnom u privatnim apartmanima i sobama. Takođe, možeš se odlučiti za smeštaj na obližnjem Visu, koji nudi veći izbor hotela i apartmana, te dnevne izlete na Biševo.

Savjeti za putovanje

1. Planiraj unaprijed: Tokom ljetnih mjeseci, Modra špilja može biti prilično popularna, pa je preporučljivo rezervisati svoj izlet unaprijed.
2. Ponesi vodu i zaštitu od sunca: Sunce može biti jako, a na Biševu nema mnogo mjesta za kupovinu osnovnih stvari.
3. Uživaj u svakom trenutku: Ova destinacija je idealna za one koji žele da se povežu s prirodom i opuste daleko od gradske vreve.

Biševo i Modra špilja su destinacije koje nude jedinstveno iskustvo i nezaboravne trenutke. Bilo da si ljubitelj prirode, avanturista ili jednostavno tražiš mjesto za odmor, ovaj dio Hrvatske će ti pružiti sve to i još mnogo više. Spakuj kofere, stavi osmijeh na lice i kreni u istraživanje čarolije Biševa!

Naslovna: Instagram/laszlo_feischmidt

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum