Jesen je idealno vrijeme za kreativne kulinarske poduhvate, a šta može biti ljepše od spoja omiljenih ukusa i forme koja podsjeća na bundeve? Ove mini pizza bundeve su neodoljiva kombinacija mekog tijesta, topljenog sira i ukusnog fila, upakovana u simpatičan, bundevast izgled.
Bilo da planiraš porodično okupljanje, prijateljski ručak ili jednostavno želiš nešto zabavno i drugačije za užinu, ove male bundeve sigurno će izmamiti osmijeh na licu i oduševiti sva čula. Spremi se da osvojiš sve za stolom ovom jestivom čarolijom!
Sastojci:
- 3/4 šolje mlijeka
- 3/4 šolje vode
- 3/4 kašike instant kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 kašike mlijeka u prahu
- 1/3 šolje biljnog ulja
- 2 kašike običnog jogurta (opciono)
- 2 kašičice soli
- 3 1/2 do 4 šolje višenamjenskog brašna
- Sos za pizzu, šunka, mozzarela sir za punjenje
- 1 jaje za premazivanje
- Kanap za oblikovanje
Priprema:
U šerpi lagano zagrij mlijeko i vodu. Ne dozvoli da proključa, samo neka bude toplo. U velikoj posudi pomiješaj instant kvasac i šećer s mješavinom mlakog mlijeka i vode. Pokrij i ostavi da stoji 10-15 minuta, dok se kvasac ne aktivira i postane penušav.
Dodaj biljno ulje, jogurt (ako koristiš), mlijeko u prahu i so u kvasac. Polako umiješaj 3 šolje brašna, i miješaj dok se svi sastojci ne sjedine. Postepeno dodaj preostalo brašno dok tijesto ne postane meko i elastično.
Prebaci tijesto na blago pobrašnjenu površinu i mijesite ga 5-6 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Premaži tijesto tankim slojem ulja, pokrij i ostavi da naraste dok se ne udvostruči, otprilike 30-60 minuta.
Kada je tijesto naraslo, podijeli ga na 16 jednakih dijelova. Svaki dio spljošti u manji krug. Napuni sosom za pizzu, šunkom i mozzarela sirom, pa pažljivo zatvori tako što ćeš oblikovati punjene kuglice.
Na svaku kuglicu stavi nauljen kanap ispod, zatim ga omotaj oko kuglice i zaveži čvor na vrhu. Ponovi ovaj proces dok kuglica ne bude podijeljena na 8 dijelova, vodeći računa da kanap nije previše zategnut. Cilj je da kuglice zadrže oblik bundeve.
Nakon oblikovanja, postavi kuglice na podmazan pleh i ostavi da odstoje još 20 minuta. Premaži ih umućenim jajetom kako bi dobile sjajnu zlatnu boju prilikom pečenja.
Peci mini pizza bundeve u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C, 15-20 minuta, dok ne porumene i postanu hrskave.
Pažljivo koristi male makazice da odrežeš kanape bez cijepanja bundeva. Sada su savršene mini pizza bundeve spremne za serviranje!
Ove slasne i kreativne mini pizza bundeve ne samo da su odličnog ukusa, već izgledaju i kao male bundeve, savršene za svaku priliku tokom jeseni.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.