Trenutno čitaš
Masivne skulpture od slame na Wara Art Festivalu u Japanu

Masivne skulpture od slame na Wara Art Festivalu u Japanu

wara-art-festival-3

Svake jeseni nove skulpture preuzimaju Wara Art Festival u Japanu. Ova godišnja manifestacija je saradnja sa Masashino Art University, u kojoj studenti umjetnosti pomažu u odlaganju neiskorištene slame iz žetve pirinča (wara na japanskom). Naime, učesnici stvaraju masivne strukture od neiskorištene slame zasnovane na određenoj temi.

Ove godine, instalacije su inspirisane Echigo no Umi, ili “Morem Echigo”, koje se odnose na vodu koja okružuje staru provinciju koja je ekvivalent današnjoj Niigati. Kao takva, sva umjetnička djela imaju blisku vezu sa morem.

skulpture
Foto: mymodernmet.com

Postoji grupa od tri delfina, od kojih su dva konstruisana tako da izgleda kao da uranjaju u zemlju, iako plivaju kroz talase. Osim toga, učenici su napravili veliku hobotnicu s pipcima raširenim u različitim smjerovima. Konačno, tu je ibis s grbom – na japanskom se zove toki – koji ima blisku vezu s morem i simbol je Niigate.

wara-art-festival-2
Foto: mymodernmet.com

Za izradu ovih monumentalnih skulptura organizatori su prvo kreirali drvene konstrukcije. Ova baza im pomaže da pričvrste pirinčanu slamku i da je drže na sigurnom. Festival je podijelio ručno nacrtane ilustracije koje su inspirirale ove fantastične komade.

Pročitaj

wara-art-festival-3
Foto: mymodernmet.com

Wara Art Festival 2023. zvanično se održava 7. oktobra, ali se skulpture mogu pogledati u parku Uwasekigata do kraja oktobra.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum