Skandinavci najbolje znaju kako se zagrijati u hladnim zimskim večerima. Glögg je tradicionalni božićni punč u skandinavskim zemljama. Slično je kuvanom vinu, ali ima punu aromu i koristi više alkohola nego što je uobičajeno. Ukoliko želiš da probaš ovaj punč, donosimo ti recept kako da ga pripremiš.
Sastojci:
- 1 šolja brendija ili ruma
- 4 šolje vode
- 10 mahuna kardamoma
- 4 štapića cimeta
- 2 supene kašike traka kore narandže, od 1 veće narandže
- 1 veći komad svježeg đumbira, oguljen i malo zdrobljen
- 2 supene kašike cijelih karanfilića
- 2 kašičice čistog ekstrakta vanilije
- 1/2 kašičice svježe narendanog muškatnog oraščića
- 1 (750 mililitara) boca suvog crnog vina
- 1 šolja votke
- 2/3 šolje smeđeg šećera
- Suvo grožđe, za ukras
- Bademi, za ukras
Priprema:
U velikom loncu zagrij brendi/rum, vodu, kardamom, cimet, koru narandže, đumbir, karanfilić, ekstrakt vanile i muškatni oraščić. Stavi smjesu da provri, a zatim smanji vatru i kuvaj 10 minuta.
Umiješaj vino, vodku i šećer i kuvaj 1 minut.
Procijedi karanfilić i koru narandže i dekantiraj glogg pa izvadi sve začine.
Svaku čašu ukrasi bademima. Posluži i uživaj.
Ključne riječi