Trenutno čitaš
Evo zašto praćenje loših vijesti može učiniti da se fizički razboliš

Evo zašto praćenje loših vijesti može učiniti da se fizički razboliš

loše vijesti

Zašto naše tijelo reaguje na loše vijesti: psiholog objašnjava vezu između našeg uma i našeg fizičkog zdravlja.

Kada otkriješ da se dogodilo nešto loše, kada pratiš loše vijesti u medijima ili na društvenim mrežama, to može pokrenuti reakciju tijela ‘bori se ili bježi’. Ovo je evoluirani odgovor tijela za suočavanje s intenzivnom opasnošću.

pexels

Na neurobiološkoj razini njime upravlja ono što je poznato kao simpatički nervni sistem, koji šalje naredbe iz leđne moždine glavnim organima tijela, uključujući srce i crijeva, pripremajući nas ili za borbu ili za bijeg kada se suočimo sa opasnošću.

pexels

Ključni dio reakcije borbe ili bijega je isključivanje probave, kako bi se protok krvi i energija umjesto toga mogli slati u mišiće naših ruku i nogu. Kod nekih ljudi ovaj iznenadni efekat na probavu može se manifestovati kao mučnina, povraćanje ili proliv. Ukratko, loše vijesti su te potaknule da se osjećaš ugroženo i tvoje tijelo je pokrenulo tvoj način preživljavanja.

pexels

Simpatički nervni sistem je u stalnoj suprotnosti sa parasimpatičkim nervnim sistemom, koji je aktivniji kada smo opušteni. Šalje vlastite poruke tvom tijelu, uključujući podsticanje probave. Dakle, sve što možeš učiniti da podstakneš aktivnost svog parasimpatičkog nervnog sistema, trebalo bi ti pomoći da prevladaš te osjećaje mučnine.

To je lakše reći nego učiniti, ali osnovni koraci uključuju namjerno usporavanje disanja. Razmisli o pisanju liste onih aspekata situacije, koji su izvan tvoje kontrole i onih oko kojih možeš nešto učiniti. Za one stvari na koje imaš određeni uticaj pokušaj osmisliti neke ostvarive planove, kako bi poboljšala/poboljšao situaciju. S vremenom ti distrakcija, vježbanje i meditacija, mogu pomoći da se opustiš i nosiš sa stresom.

Pročitaj
vikend rutina

pexels

Nemoj se bojati zatražiti pomoć od prijatelja i porodice ili potraži profesionalnu stručnu psihološku podršku ako osjećaj ansioznosti, panike ili mučnine ne nestane. Ne zaboravi dosta zdravstvenih problema je psihosomatski, dakle veza između mentalnog i fizičkog zdravlja je veoma važna!

Za još više sadržaja prati nas na Instagramu i Facebooku.

Izvor: sciencefocus.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum