Trenutno čitaš
Ljeto na turskoj obali još uvijek traje – Turska rivijera ima 300 sunčanih dana u godina

Ljeto na turskoj obali još uvijek traje – Turska rivijera ima 300 sunčanih dana u godina

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Jesen s mirisom ljeta, jer su ugodne temperature na turskim mediteranskim i egejskim obalama, još uvijek idealne za kupanje i miran odmor…

Dok odbrojavamo posljednje sunčane dane ove jeseni, turisti na turskim mediteranskim i egejskim obalama još uvijek uživaju, kupajući se u moru na ugodnim temperaturama. Turska rivijera, sa 300 sunčanih dana godišnje gdje blaga klima čini more toplim, idealna je jesenja destinacija za mirniji odmor.

Obala duga 7.200 kilometara nudi mješavinu kulture, istorije i plaža, luksuzne hotele i šaroliki biljni i životinjski svijet, dok se od Mediterana do Egeja prostiru zalivi i uvale, pješčane i kamene plaže, pećine s arheološkim blagom. Niz turskih plaža inspiriše svakoga ko voli uživanje na suncu…

Rajski zalivi

Poluostrvo Çeşme u Izmiru jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta. Alaçatı koji je povezan sa Çeşmeom, poznato je kao jedno od najboljih mjesta za jedrenje na svijetu. Zbog savršenog vjetra, pješčanog tla i plitkih voda, ovo mjesto je svjetski centar za jedrenje na dasci. Alaçatı je živopisni gradić ukrašen kamenom i cvijećem, restoranima i mjestima za zabavu, te kuhinjom sa vjekovnim receptima i domaćim vinima. Sa druge strane, Bodrum slovi za jedan od najelegantnijih gradova turske obale sa nizom luksuznih hotela, marina i mjestima za kupovinu. U ovom turskom gradu nalazi se jedno od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta – ruševine mauzoleja u Halikarnasu.

Bodrum kao gastrograd nudi najbolje recepte lokalne i međunarodne kuhinje, stoga će neki od najpoznatijih restorana u lukama i marinama biti uvršteni u Michelin vodič. Na „plavom putovanju“ do Egeja do Mediterana, bitne tačke su i poluostrva Datça i Bozburun. Među rajskim zalivima ovog područja je i regionalni biser Dalyan kao i Göcek, Fethiye i Ölüdeniz.

Pročitaj

Plavi raj

Antalija u srcu turske rivijere takođe je okružena drevnim prestonicama, morem, plažama i šumama. U Antaliji ljetna sezona počinje u aprilu i traje do kraja novembra, stoga ovaj turski grad i dalje uživa u ugodnom ljetu sa svojom 231 plažom sa plavom zastavom. Među njima je i Kaputaš u regiji Kaš okružena tirkiznim zalivima, a nosi epitet jedne od najljepših plaža svijeta. Cjelokupna turska rivijera prošarana je ostacima praistorijskih gradova i civilizacija, od Pergea do Simene, od Xanthos-Letoona do Patare i od Aspendosa do Sidea. Antički gradovi nose bogatstvo tri civilizacije – Likije, Pamfilije i Pisidije i mnoštvo artefekata, koji ove jeseni čekaju svoje posjetioce.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum