Trenutno čitaš
Ukusne lisnate korpice sa špinatom. Predjelo koje svi obožavaju!

Ukusne lisnate korpice sa špinatom. Predjelo koje svi obožavaju!

korpice sa špinatom

Lisnato tijesto sa špinatom odlična je kombinacija. Sigurni smo da će ti se svidjeti ove lijepo zapečene korpice od lisnatog tijesta punjene ukusnom mješavinom prženog luka, špinata i krem sira.

Korpice sa špinatom ćeš najlakše dobiti ako tijesto ubaciš u kalupe za muffine. Naravno, možeš se i poigrati oblicima – samo pazi da ti fil ne iscuri. Fino lisnato sa špinatom napravićeš za manje od sat vremena, ali računaj da će prije pečenja tijesto morati da odstoji u frižideru otprilike pola sata.

Sastojci za lisnate korpice sa špinatom:

  • 1 kašika ulja
  • 1 luk, nasjeckan na sitno
  • 2 čena bijelog luka
  • 120 g krem sira
  • 2 jaja
  • 280 g smrznutog špinata, odleđenog i ocijeđenog
  • 85 g feta sira, mrvljenog
  • 2 kašike svježeg kopra, nasjeckanog
  • 2 kašike korice limuna
  • 1 čajna kašika vode
  • so
  • crni biber
  • sprej za kuhanje
  • brašno
  • 1 list gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog u frižideru

Priprema lisnatih korpica sa špinatom:

Zagrij ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodaj luk, posoli pa poprži povremeno miješajući dok ne omekša i ne postane staklast, 4 do 5 minuta. Dodaj bijeli luk, miješaj i nakon 30 sekundi skloni sa vatre.

U velikoj zdjeli pomiješaj krem sir i 1 jaje. Umiješaj proprženi luk i bijeli luk, špinat, fetu, kopar i koricu limuna, te začini solju i biberom.

Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj list lisnatog tijesta u kvadrat veličine 30×30 centimetara. Izreži na 9 manjih kvadrata 10×10. Svaki kvadrat od lisnatog tijesta stavi u podmazani kalup za muffine. Ostavi ćoškove da vise preko kalupa.

U svaki kalup sa tijestom dodaj oko 2 i pol kašike pripremljenog fila. Presavij krajeve tijesta tako da se spoje u sredini. Stavite u frižider na 30 minuta (ili zamrzni na 15 minuta).

Za to vrijeme zagrij rernu na 200 stepeni.

Pročitaj
mafini

Umuti drugo jaje u maloj posudi sa 1 kašikom vode i premaži tijesto.

Peci dok tijesto ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, oko 25 minuta. Pusti da se korpice malo ohlade prije nego što ih izvadiš iz kalupa.

Uživaj!

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum