Trenutno čitaš
Lagana i svježa: Ukusna Cezar salata s kremastim tahini dressingom i hrskavim slanutkom

Lagana i svježa: Ukusna Cezar salata s kremastim tahini dressingom i hrskavim slanutkom

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ova Cezar salata je lagana, svježa, izdašna i tako ukusna! Kremasti tahini cezar dresing, hrskavi slanutak i savršeno kuhana piletina zajedno čine savršenu salatu.

Ovo je i odličan način da koristiš kelj ako tražiš neke nove načine da ga dodaš svojoj prehrani. Ono što čini ovu salatu tako ukusnom je kremasti tahini dresing. Ako želiš vegetarijansko jelo potpuno izostavi piletinu i umjesto toga dodaj malo avokada isječenog na kockice.

allthehealthythings.com

Sastojci

Za salatu:

  • 4 šolje nasjeckanog kelja
  • 4 šolje nasjeckane salate
  • 1/3 šolje sjemenki bundeve
  • 1/3 šolje hrskavog slanutka
  • 1/3 šolje tanko narezanog crvenog luka
  • korica jednog limuna
  • 1/4 šolje narendanog parmezana
allthehealthythings.com

Tahini dresing:

  • 1/3 šolje punomasnog grčkog jogurta
  • 1/3 šolje tahinija
  • 1/3 šolje vode
  • 2 češnja bijelog luka
  • sok od 1 limuna
  • 1 kašika Worcestershire sosa
  • 1/2 kašičice dijon senfa
  • 1/4 kašičice mljevenog crnog bibera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 šolje rendanog parmezana

Hrskavi slanutak:

  • konzerva slanutka, ocijeđenog, ispranog i osušenog
  • 1 i 1/2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu
  • 1/2 kašičice crnog luka u prahu
allthehealthythings.com

Za piletinu:

  • 450 g pilećih prsa (prepoloviti po dužini)
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bijelog luka u prahu
  • 1/2 kašičice crnog luka u prahu
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 kašika maslinovog ulja
allthehealthythings.com

Napravi hrskavi slanutak! Zagrij rernu na 200 stepeni i obloži veliki lim za pečenje. Na lim za pečenje rasporedi slanutak i pokapaj maslinovo ulje. Peci slanutak na 200 stepeni 30-35 minuta, miješajući svakih 10 minuta, ili dok ne postane hrskavo i zlatno smeđe. Izvadi slanutak iz rerne i odmah ga začini solju, biberom, bijelim lukom u prahu i lukom u prahu.

Napravi tahini dresing! Dodaj grčki jogurt i tahini u zdjelu za miješanje i umuti dok se dobro ne sjedine. Zatim polako ulijevaj vodu u smjesu uz miješanje dok se dobro ne sjedini. Zatim umiješaj limunov sok, Worcestershire sos, dijon senf, crni biber i so. Na kraju umiješaj narendani parmezan.

Pročitaj
salata

Dodaj nasjeckani kelj i sjeckanu salatu u veliku zdjelu za miješanje. Prelij sa nekoliko kašika cezar dresinga dok se dobro ne obloži. Pospi salatu sjemenkama bundeve, narezanim crvenim lukom, hrskavim slanutkom, limunovom koricom i naribanim parmezanom. Ostavi sa strane dok praviš piletinu.

Začini pileća prsa sa obe strane solju, bijelim lukom u prahu, lukom u prahu i biberom. U tiganj na srednje jakoj vatri dodaj maslinovo ulje, a zatim pileća prsa. Peci po 5 minuta sa svake strane dok piletina ne porumen. Ostavi piletinu da odstoji pet minuta prije rezanja.

Dodaj piletinu u salatu i posluži.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum