Trenutno čitaš
Kuglof sa borovnicama i krem sirom je prava proljetna poslastica!

Kuglof sa borovnicama i krem sirom je prava proljetna poslastica!

kuglof sa borovnicama
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ništa ne osvježava i ne raduje čula kao domaći kuglof pun sočnih borovnica, preliven bogatom glazurom od krem sira i borovnica.

Ovaj kuglof sa borovnicama je savršena kombinacija mekanog i ukusnog kolača sa kremastom i voćnom notom koja će te osvojiti na prvi zalogaj. Idealan je za svečane prilike, rođendane, ili jednostavno kao slatki užitak uz kafu.

Evo kako da pripremiš ovaj divni desert:

Sastojci

Za kuglof:

  • 2 i 1/2 šolje brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja maslaca (sobne temperature)
  • 1 i 1/2 šolje šećera
  • 4 velika jaja
  • 1 kašičica vanilijinog ekstrakta
  • 1/2 šolje mlijeka
  • 1/2 šolje kisele pavlake
  • 2 šolje svježih ili zamrznutih borovnica (ako koristiš zamrznute, ne moraš ih odmrzavati)

Za glazuru:

  • 115 g krem sira (sobne temperature)
  • 1/4 šolje maslaca (sobne temperature)
  • 2 šolje šećera u prahu
  • 1/4 šolje pirea od borovnica (oko 1/2 šolje svježih borovnica blendiranih)
  • 1 kašičica vanilijinog ekstrakta

Priprema

Zagrij rernu na 175°C. Namasti i pobrašni kalup za kuglof. U srednjoj posudi, pomiješaj brašno, prašak za pecivo i so.

U velikoj posudi, miksaj maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i kremasta (oko 3-4 minute). Dodaj jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Dodaj vanilijin ekstrakt.

Naizmenično dodaj mješavinu brašna, mlijeko i kiselu pavlaku, počinjući i završavajući s brašnom. Miješaj dok se sve ne sjedini.

Pažljivo umiješaj borovnice u smjesu. Sipaj smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedi.

Pročitaj

Peci 50-60 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kuglofa ne izađe čista. Ostavi kuglof da se hladi u kalupu 15 minuta, zatim ga pažljivo preokreni na rešetku da se potpuno ohladi.

U velikoj posudi, miksaj krem sir i maslac dok smjesa ne postane glatka. Postepeno dodaj šećer u prahu, miješajući dok ne dobiješ glatku smjesu.

Dodaj pire od borovnica i vanilijin ekstrakt, miksajući dok se sve ne sjedini i glazura postane glatka i kremasta.

Kada se kuglof potpuno ohladi, prelij ga pripremljenom glazurom. Ostavi da glazura malo očvrsne prije posluživanja.

Uživaj u svom domaćem kuglofu sa sa borovnicama! Ovaj desert je savršen za svaku priliku i sigurno će oduševiti goste.

Naslovna fotografija: Instagram/carmenrp__

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum