Ako tražiš način da uneseš više povrća u ishranu, a pritom uživaš u bogatom i kremastom ukusu, onda napravi uvu supu od cvekle!
Puna je hranljivih sastojaka, a njen baršunasti ukus savršeno se kombinuje sa osvježavajućim začinima i hrskavim tostom. Idealna je kada želimo nešto toplo i hranljivo. Priprema je jednostavna, a rezultat fantastičan – probaj da se uvjeriš!
Sastojci (za 4 osobe)
- 500 g cvekle
- 2 srednja krompira
- 1 mrkva
- 1 crveni luk
- 1 glavica bijelog luka
- 1 komad đumbira (veličine palca)
- 1 l povrćnog bujona
- 200 ml pavlake
- 15 g svježeg vlasca
- 1 crvena čili paprika
- So, biber i maslinovo ulje
Priprema
Zagrij rernu na 200°C. Stavi cveklu u pleh, posoli, pobiberi i prelij maslinovim uljem. Odreži vrh glavice bijelog luka, začini i prelij uljem, zatim je umotaj u aluminijsku foliju. Peci 30-40 minuta dok cvekla ne omekša, a bijeli luk ne postane mekan.
Možeš ispeći sve povrće, ali ako želiš bržu varijantu, izreži krompir, mrkvu i crveni luk na kockice. U velikoj šerpi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj povrće, začini prstohvatom soli i dinstaj oko 15 minuta dok ne omekša. Sitno narendaj đumbir i dodaj ga, miješajući još minut.
Oljušti pečenu cveklu tako što ćeš je staviti u hladnu vodu i lagano skinuti koru. Izreži je na komade i dodaj u šerpu. Iscijedi pečeni bijeli luk direktno u supu.
Pripremi povrćni bujon i prelij ga preko povrća (trebalo bi da potpuno pokrije sastojke). Pusti da provri, a zatim smanji temperaturu i kuhaj još 10 minuta. Nakon toga sve izblendaj dok ne dobiješ glatku teksturu. Dodaj pavlaku i još bujona ako želiš rijeđu supu. Začini po ukusu.
Sitno nasjeckaj vlasac i čili papriku, pa ih pomiješaj sa solju, biberom i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Supu sipaj u činije, dodaj malo pavlake za dekoraciju, prelij začinskim prelivom i posluži uz tostirani hljeb. Prijatno!
Naslovna fotografija: sabnaashraf