Trenutno čitaš
Kremesta supa od pečene cvekle koja će ojačati tvoj imunitet

Kremesta supa od pečene cvekle koja će ojačati tvoj imunitet

supa od cvekle

Ako tražiš način da uneseš više povrća u ishranu, a pritom uživaš u bogatom i kremastom ukusu, onda napravi uvu supu od cvekle!

Puna je hranljivih sastojaka, a njen baršunasti ukus savršeno se kombinuje sa osvježavajućim začinima i hrskavim tostom. Idealna je kada želimo nešto toplo i hranljivo. Priprema je jednostavna, a rezultat fantastičan – probaj da se uvjeriš!

Sastojci (za 4 osobe)

  • 500 g cvekle
  • 2 srednja krompira
  • 1 mrkva
  • 1 crveni luk
  • 1 glavica bijelog luka
  • 1 komad đumbira (veličine palca)
  • 1 l povrćnog bujona
  • 200 ml pavlake
  • 15 g svježeg vlasca
  • 1 crvena čili paprika
  • So, biber i maslinovo ulje

Priprema

Zagrij rernu na 200°C. Stavi cveklu u pleh, posoli, pobiberi i prelij maslinovim uljem. Odreži vrh glavice bijelog luka, začini i prelij uljem, zatim je umotaj u aluminijsku foliju. Peci 30-40 minuta dok cvekla ne omekša, a bijeli luk ne postane mekan.

Možeš ispeći sve povrće, ali ako želiš bržu varijantu, izreži krompir, mrkvu i crveni luk na kockice. U velikoj šerpi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj povrće, začini prstohvatom soli i dinstaj oko 15 minuta dok ne omekša. Sitno narendaj đumbir i dodaj ga, miješajući još minut.

Oljušti pečenu cveklu tako što ćeš je staviti u hladnu vodu i lagano skinuti koru. Izreži je na komade i dodaj u šerpu. Iscijedi pečeni bijeli luk direktno u supu.

Pročitaj
far breton, desert

Pripremi povrćni bujon i prelij ga preko povrća (trebalo bi da potpuno pokrije sastojke). Pusti da provri, a zatim smanji temperaturu i kuhaj još 10 minuta. Nakon toga sve izblendaj dok ne dobiješ glatku teksturu. Dodaj pavlaku i još bujona ako želiš rijeđu supu. Začini po ukusu.

Sitno nasjeckaj vlasac i čili papriku, pa ih pomiješaj sa solju, biberom i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Supu sipaj u činije, dodaj malo pavlake za dekoraciju, prelij začinskim prelivom i posluži uz tostirani hljeb. Prijatno!

Naslovna fotografija: sabnaashraf

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum