Trenutno čitaš
Kremasta torta sa jagodama

Kremasta torta sa jagodama

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Bogata kremastom teksturom i sočnim svježim jagodama, ova torta osvaja, kako ukusom tako i jednostavnošću. Neodoljiv ukus joj daje biskvit od vanile, natopljen sirupom i mliječnom karamelom, kremom i jagodama.

Ako ne možeš pronaći mliječni karamel možeš ga izostaviti ili zamijeniti ga džemom od jagoda.

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 1 kašika esencije vanilije
  • 180 g šećera
  • 180 g prosijanog pšeničnog brašna

Zagrijati rernu na 180 °C. Jaja umutiti električnim mikserom. Postepeno dodavati šećer u stalnom mlazu uz nastavljanje mućenja jaja. Mutiti smjesu dok ne poveća volumen, poblijedi i ima gustu teksturu koja drži oblik. Ovo bi trebalo da traje otprilike 10 minuta. Malo po malo dodavati prosijano brašno i miješati kašikom. Smjesu sipati u kalup za tortu prečnika 24 cm i peći 40 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Foto: Instagram/madamejuanapepa

Sastojci za sirup i kremu:

  • 1 šolja vode
  • 1 šolja šećera
  • 350 mliječne karamele
  • 400 g slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 300 g jagoda

Priprema:

Prvo pripremiti sirup tako što u šerpi pomiješamo šećer i vodu. Kada počne da ključa, smanjiti vatru i ostaviti da se krčka 5 minuta. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Zatim pripremiti šlag sa hladnom pavlakom i šećerom u prahu. Mutiti u posudi dok ne postane čvrst, izgubi sjaj i dostigne savršenu konzistenciju.

Kada se biskvit ohladi, prepoloviti ga nazubljenim nožem. Obje polovine navlažiti sirupom pomoću kašike ili četke. Jednu polovinu torte staviti na tanjir, pa lopaticom premazati karamelu. Preko rasporediti narezane jagode i šlag. Na vrh staviti drugu polovinu torte i završiti sa još šlaga i jagodama.

Pročitaj
maja petrović

Uživaj!

 

Izvor: Instagram/madamejuanapepa

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum