Trenutno čitaš
Konzumiranje voća i povrća u ovim bojama pomaže u smanjenju depresije i anksioznosti

Konzumiranje voća i povrća u ovim bojama pomaže u smanjenju depresije i anksioznosti

Bingo - Vikend akcija
Bingo - Vikend akcija

Čini se da su prednosti voća i povrća neograničene. Ove nutritivne namirnice imaju malo masti i soli, ali su pune biljnih vlakana, koja sprječavaju zatvor i pomažu ti da apsorbuješ vodu i hranjive tvari iz hrane. Topiva vlakna, koja se nalaze u velikom broju proizvoda – uključujući grašak, pasulj, jabuke i citruse takođe mogu pomoći u smanjenju holesterola i regulaciji nivoa šećera u krvi.

Foto: freepik.com

Osim toga, vitamini i minerali u voću i povrću igraju mnoge važne uloge u imunološkom sistemu i prevenciji određenih bolesti. Redovna konzumacija fitohemikalija, ili biljnih hemikalija, povezana je sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska, pa čak i nekih oblika raka.

Koje su prednosti za mentalno zdravlje?

Mnogi od nas ne obraćaju pažnju na dobrobiti koje voće i povrće može imati i na naše mentalno zdravlje. Prema studiji objavljenoj u Journal of Affective Disorders, unos voća i povrća povezan je s manjim rizikom od depresije i anksioznosti. Da bi došli do ovih zaključaka, istraživači su analizirali podatke od preko 65.000 ljudi i izmjerili simptome anksioznosti i depresije koje su sami prijavili. Zatim su ispitanici mjerili unos voća i povrća.

Nakon detaljne analize, naučnici su saznali da je konzumacija voća u crvenoj, narandžastoj i žutoj boji povezana sa značajno manjim rizikom od simptoma depresije i anksioznosti.

Foto: freepik.com

Zašto bi to moglo biti tako? Prethodna istraživanja su rasvijetlila vezu između izmijenjenog sastava crijevnih mikroba i velikog depresivnog poremećaja, kaže dr. Emeran Mayer, profesor na UCLA-inoj školi medicine Geffen i autor knjige The Mind-Gut Connection. Jedna radna teorija, objavljena u časopisu Cureus 2020. godine, je da upala u gastrointestinalnom (GI) traktu može uzrokovati neuroinflamaciju, koja može izazvati depresiju. Drugi rad objavljen u Clinics and Practice potvrđuje da su neravnoteža u crijevnim bakterijama i upala crijeva povezani s anksioznošću i depresijom.

Kako voće i povrće mogu pomoći mentalnom zdravlju?

Voće i povrće u ovim bojama može smanjiti simptome depresije jer sadrže karotenoide. Karotenoidi su biljni pigmenti koji voću i povrću daju jarko crvenu, narandžastu i žutu boju. Oni su takođe oblik fitonutrijenata, koji djeluju kao antioksidansi u tijelu kako bi deaktivirali slobodne radikale i smanjili upalu.

Osim što generalno smanjuju upalu u tijelu, karotenoidi inhibiraju proizvodnju upalnih citokina. Citokini su molekuli koji pomažu stanicama u tijelu da komuniciraju i formiraju imuni odgovor na određene strane okidače. Previše citokina može izazvati ono što se naziva “oluja citokina” ili pretjeranu reakciju imunološkog sistema. Zapravo, karotenoidi u voću i povrću mogu pomoći u smanjenju upale ne samo u crijevima, već i u mozgu.

Pročitaj

voće i povrće
Foto: unsplash.com

Veza između svježih, šarenih proizvoda i poboljšanog mentalnog zdravlja potkrijepljena je brojnim dodatnim studijama. Jedna studija Frontiers in Psychology otkrila je da je konzumacija sirovog voća i povrća povezana s boljim mentalnim zdravljem u poređenju s konzumacijom prerađenog voća i povrća. Druga studija objavljena u časopisu The British Psychological Society otkrila je da jedenje šarenog voća i povrća ide dalje od poboljšanja osjećaja sreće i zadovoljstva životom. U stvari, konzumiranje voća i povrća bilo je povezano sa većim procvatom u svakodnevnom životu. Istraživači su kategorizirali stanje “cvjetanja” kao osjećaj angažmana, smisla i svrhe u životu.

Dakle, ako želiš da poboljšaš svoje mentalno blagostanje svojom ishranom, odakle početi? Istraživači predlažu konzumiranje oko 2 šolje šarenog voća i povrća na dnevnoj bazi. Iako promjene ishrane nisu zamjena za profesionalno savjetovanje i terapiju, one mogu pomoći da poboljšaš kvalitetu svog života na više načina nego što misliš.

Izvor: firstforwomen.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum