Trenutno čitaš
Indonezija najavljuje vizu za digitalne nomade

Indonezija najavljuje vizu za digitalne nomade

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Indonezija najavljuje vizu za “digitalne nomade” kako bi omogućila radnicima da tamo žive i legalno borave bez plaćanja poreza. U nastojanju da se turizam podigne na viši nivo i vrati svoje vrijednosti prije pandemije, mnoge su zemlje počele nuditi verziju vize “digitalnog nomada”.

Foto: Pexels

Ove vize omogućavaju radnicima da se nastanjuju na duži vremenski period u određenoj zemlji, radeći od kuće i doprinoseći lokalnoj ekonomiji. Najnovija zemlja koja je ponudila takvu vizu je Indonezija. Ministar turizma zemlje Sandiaga Uno najavio je ranije da će uskoro ponuditi petogodišnju radnu vizu na daljinu, u nadi da će privući do 3,6 miliona privremenih stanovnika iz inostranstva. Ne samo da je ova viza najduža te vrste, već nudi još jedan primamljiv podsticaj. Pod uslovom da zarade ovih radnika dolaze izvan Indonezije, oni mogu živjeti u Indoneziji – uključujući njenu provinciju Bali, odredište snova, potpuno oslobođeno poreza.

Foto: Unsplash

Ova strategija osigurava dvije stvari: lokalni stanovnici neće biti raseljeni sa svojih radnih mjesta, a putnici će duže boraviti u zemlji s većom potrošnjom. Uno objašnjava da ih zanima ne samo količina turista, već i kvalitet i industrije kojima će njihova potrošnja najviše doprinijeti. „U prošlosti su bili: sunce, more i pijesak“, kaže on, “prebacujemo se na spokoj, duhovnost i održivost. Na ovaj način dobijamo bolji kvalitet i bolji uticaj na lokalnu ekonomiju”.

Foto: Pexels

Indonezijska viza za rad na daljinu je već neko vrijeme u izradi, ali je odgođena zbog pandemije. Međutim, nedavno je zemlja ukinula većinu ograničenja putovanja, dozvoljavajući vakcinisanim posjetiocima da uđu bez testiranja ili karantina. Ubrzo nakon toga, dolasci turista su skočili 500%, na 111.000 u aprilu, što je najviši mjesečni broj od pandemije. “S obzirom na to da se pantemija utišala i da su se sva ministarstva uključila i sarađivala od zdravstvene strane do ureda za imigracije,” objašnjava Uno, “smatramo da je ovo pravo vrijeme da se ova ideja ponovo pokrene.”

Pročitaj

Smjernice o tome kada i kako možete podnijeti zahtjev za vizu još nisu objavljene. Ali u međuvremenu, teško je ne zamisliti rad sa pogledom na bujnu džunglu ili sa zasjenjenog mjesta na pjenušavoj plaži.

Izvor: mymodernmet.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum