Trenutno čitaš
Koliko jaja smijemo pojesti u toku jedne sedmice?

Koliko jaja smijemo pojesti u toku jedne sedmice?

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Nekada univerzalno prihvaćena zdrava hrana, jaja su u nedavnim istraživanjima loše ocijenjena kao prepuna holesterola i da nisu toliko zdrava za srce kao što je većina potrošača vjerovala. Jedno veliko jaje sadrži oko 186 miligrama holesterola – za referencu, preporučeni dnevni unos holesterola je 300 miligrama za odrasle.

Foto: pexels.com

No, jaja se takođe mogu pohvaliti impresivnim i neospornim repertoarom zdravstvenih prednosti. Samo jedno veliko jaje pruža 6 grama visokokvalitetnih proteina, samo 70 kalorija i dobar je izvor esencijalnih nutrijenata. Dakle, jesu li jaja dobra za nas ili ne?

Kao i većina stvari u životu, odgovor je: “I jedno i drugo.” I, kao i kod mnogih drugih dobrih stvari, ključna riječ ovdje je “umjerenost”. Ovo je prava sredina da požanješ sve zdravstvene prednosti jutarnjeg tosta od avokada sa jajima, a da pritom ne pretjeraš.

Dakle, koja je maksimalna količina jaja koju možeš bezbjedno pojesti za nedjelju dana, a da pokupiš sve zdravstvene beneficije bez negativnih posljedica?

koliko jaja smijemo pojesti
Foto: pexels.com

Prema klinici Mayo, većina ljudi može pojesti do sedam jaja sedmično, a da to ne utiče na zdravlje srca. Američko udruženje za srce se slaže: zdravi ljudi, kažu, mogu uključiti do jedno jaje dnevno u ishranu zdravu za srce. Registrovana dijetetičarka Nicole Hopsecger, klinike Cleveland takođe preporučuje jedno jaje dnevno ili pola tuceta sedmično.

Glavni faktor je da pazimo sa čime ih kombinujemo. Jaja mogu biti zdrava sama po sebi, ali često dolaze uz dodatke poput sira, slanine i putera, koji imaju visok sadržaj zasićenih masti i holesterola, kaže klinika Mayo. Razmisli dvaput prije nego što pojedeš slaninu, jaje i sir. Bolje je da ih kombinuješ sa lososom, avokadom ili nekim drugim povrćem.

Pročitaj
pavlova

koliko jaja smijemo pojesti
Foto: pexels.com

Nalazi studije objavljene u Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care obeshrabruju preporuke za ishranu koje imaju za cilj ograničavanje konzumiranja jaja. Prednosti uključivanja jaja u redovnu ishranu su veće od nedostataka; potpuno otpisivanje jaja na osnovu holesterola je ograničavajući i jednodimenzionalni način razmišljanja. Ključno je, kaže studija, održavanje uravnotežene ishrane.

S ovim se slaže i Američko udruženje za srce. Odabir biljnih izvora proteina ograničiće unos holesterola; ovo-lacto vegetarijanci — koji ne konzumiraju hranu sa visokim sadržajem holesterola, hranu zasnovanu na mesu — mogu sigurno uključiti više mliječnih proizvoda i jaja u svoju ishranu. Neki ljudi biraju da jedu samo bjelanjak, a ne žumance, koji osigurava nešto proteina bez holesterola.

Izvor: tastingtable.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum