Trenutno čitaš
Ne možeš dodirnuti stopala? Isprobaj 4 vježbe za poboljšanje fleksibilnosti

Ne možeš dodirnuti stopala? Isprobaj 4 vježbe za poboljšanje fleksibilnosti

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Jednostavan čin istezanja može ti pomoći da poboljšaš fleksibilnost i pokretljivost. Istezanje čak sprečava povrede i bolesti. Isprobaj ove vježbe koje mogu pomoći u poboljšanju fleksibilnosti.

vježbe za poboljšanje fleksibilnosti
Pexels

Da li te je ikada zanimalo kako neki ljudi mogu bez problema dodirnuti rukama svoja stopala, pa čak i spustiti cijeli dlan na tlo, bez savijanja koljena, a nekima je problem prste istegnuti do listova? Dodirivanje nožnih prstiju dok stojiš, osnovni je test fleksibilnosti koji je većina nas izvela u nekom trenutku svog života. Dok smo kao djeca svi svakodnevno u školi izvodili ovaj pokret, vremenom, njegovim neponavljanjem, većina nas se dovela u situaciju da isti ne može izvesti.

Iako su brojna istraživanja pokazala važnost vježbanja za tijelo i um, malo se zna o fleksibilnosti. Fleksibilnost sprečava povrede, poboljšava držanje i pokretljivost. Naučnici vjeruju da pomaže u odlaganju mnogih bolesti poput artritisa. Ali kako je moguće poboljšati fleksibilnost? Neki potezi defitinitno mogu pomoći.

Mačka-Krava poza

Lezi na sve četiri, a zatim uvuci trbušne mišiće i izvij leđa prema gore, u pozu krave. U tom položaju ostani nekoliko sekundi, a zatim trbušne mišiće pritisni prema dole, izvijajući leđa u pozu mačke. Udahni, a izdahni šireći trbuh prema podu. Usredotoči se na otpuštanje napetosti. Varijacije ove vježbe su raznovrsne. Možeš podići lijevu ruku ispred sebe, sa palcem okenutim prema gore, a desnu nogu ispružiti iza sebe. Poslije deset sekundi, promijeni strane. U ovoj pozi za početak provedi minut, a vremenom povećavaj vrijeme, prema vlasititom osjećaju.

Sjedeći položaj

Sjedni na pod s ispravljenim nogama u položaju slova „V“ i duboko udahni. Dok izdišeš, polako se savij naprijed koliko god možeš ravnim leđima. Pazi da ti koljena i nožni prsti budu usmjereni ravno prema gore i da kičma nije pogrbljena. Stavi ruke ispred sebe i radi na tome da ispružiš ruke i spustiš prsa na zemlju. Pokret izvodi sporo i bez trzanja, kako ne bi došlo do povrede. Idi do granice boli. Možeš zamoliti osobu sa kojom treniraš da ti lagano pritisne donji dio leđa, kako bi se tijelo više savilo, ali nemoj ići preko granice boli.

Ležeće istezanje noge

Lezi na leđa i omotaj elastičnu traku oko stopala jedne noge, dok drugi dio trake držiš sa obe ruke. Zatim, polako izvuci nogu prema gore, bez savijanja koljena, osjećajući istezanje stražnjeg dijela noge. Nogu povuci što više prema licu. Vrati nogu u početni položaj i vježbu ponovi 10 puta. Istu vježbu ponovi sa drugom nogom. Pokret mora biti usporen, kontrolisan i precizan.

Pročitaj
amsterdam

Golub poza

Lezi na stomak, a lijevu nogu povuci visoko ka sebi. Zatim nogu provuci ispod tijela i postavi je pored sebe. Desnu nogu istegni direktno iza sebe. Dok lijevu nogu držiš savijenu, ruke stavi pored tijela pod uglom od 90 stepeni. Glavu usmjeri prema podu. Ponovi identičan slijed na drugu stranu.

 

Izvor: pinkvilla.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum