Trenutno čitaš
“Knjižara u Teheranu” roman o snažnoj i osujećenoj ljubavi

“Knjižara u Teheranu” roman o snažnoj i osujećenoj ljubavi

Sve što nam je ponekad potrebno jeste da se vratimo omiljenom hobiju – čitanju. Preporučujemo ti romantičnu knjigu Mardžan Kamali koja je stvorila snažnu, potresnu priču o ljubavi i političkim previranjima u Iranu. “Knjižara u Teheranu” istovremeno je slojevita istorijska saga o zemlji koja se bori za demokratiju i intimna priča o ljubavi od koje se nikada ne oporavimo.

Roja, djevojka puna ideala i snova, usred političkih previranja 1953. u Teheranu pronalazi oazu mira u knjižari gospodina Fakrija, koji osim nepresušnog znanja o knjigama poseduje i izoštreni osjećaj za pupoljenje ljubavi. Ona tu upoznaje zgodnog Bahmana, koji strasno voli pravdu i Rumijevu poeziju – i njeno srce u trenu počinje da kuca za njega. Romansa cvjeta, a mala Fakrijeva knjižara postaje njihovo omiljeno mjesto.

Foto: Instagram/bookaholic_mne_lu

Nekoliko mjeseci kasnije, na korak od braka, Roja treba da se nađe sa Bahmanom na gradskom trgu kad dolazi do erupcije nasilja na ulicama. Bile su to posljedice državnog udara koji zauvijek mijenja budućnost njihove zemlje. Usred tog haosa ona uzalud čeka Bahmana, koji neće doći.

Očajnički pokušaji da stupi u kontakt s njim ostaju bez rezultata. Slomljenog srca, vraća se životu koji je vodi na koledž u Kaliforniji, drugom muškarcu u Novoj Engleskoj. Šezdeset godina nakon događaja u Teheranu igrom slučaja pruža joj se prilika da sretne Bahmana i postavi mu pitanja koja je proganjaju više od pola vijeka. Zašto ju je ostavio? Kuda je otišao? Kako je mogao da je zaboravi?

„Vrijeme i okolnosti razdvojili su ove ljubavnike, ali ništa ne može da umanji njihova osjećanja.“
– Publishers Weekly

„Srceparajuća priča o dvije srodne duše naklonjene književnosti koje su razdvojili društveni prevrati.“
– Daily Nebraskan

Pročitaj

„Čarobno dirljiv, duboko emotivni roman o prvoj ljubavi, snažnim porodičnim vezama i sudbini.“
– Pop Sugar

 

Izvor: Laguna

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum