Trenutno čitaš
Zašto dolazi do seksualnog zahlađenja u odnosu?

Zašto dolazi do seksualnog zahlađenja u odnosu?

Intimna privlačnost između partnera može nestati iz različitih razloga, a kad se to dogodi, odnosi postaju rijetki ili potpuno nestanu. Seks postane rijedak događaj, a između partnera nastane distanca.

Zašto se to dešava? Uzbuđenje može biti ubijeno različitim faktorima, od neizraženih osjećanja ljutnje i ogorčenosti do nepovjerenja i straha.

Zašto dolazi do gubitka uzbuđenja?

Kada seks u vezi nestane ili postane rijedak, često je to zbog napetosti i neraspravljenih osjećanja. Ljubav prema partneru može biti popraćena ljutnjom, strahom i ogorčenošću. Iako se ljutnja i ljubav mogu pojaviti istovremeno, ljutnja poništava osjećaj sigurnosti koji je ključan za stabilnu privlačnost.

intimni odnosi
@street.inspired.perfection

Seksualno uzbuđenje može se stimulisati mehanički, ali privlačnost je mnogo krhkija. Ona, zajedno sa naklonošću, pomaže održati interes partnera. Međutim, kada postoji napetost zbog nerazriješenih situacija ili neizraženih teških osjećanja, teško je osjetiti privlačnost. Umjesto toga, osjetimo anksioznost i napetost.

Kako nepovjerenje utiče na odnos?

Ako je povjerenje narušeno ili ako imamo bolna iskustva iz prethodnih veza, teško se opustiti i ponovo vjerovati. Umjesto privlačnosti, osjetimo strah – hoće li se ovo iskustvo ponoviti? Fizičko i emocionalno su usko povezani u pitanjima seksualnosti, i bez osjećaja sigurnosti i slobode, distanciramo se i izbjegavamo seks.

Pročitaj
Seks i grad

Nije rutina, već neizrečena osjećanja

Rutina i nedostatak novih iskustava nisu ono što uništava seks u vezi. To su složena, neizrečena osjećanja koja nastaju u komunikaciji. Razlog može biti nešto što se čini kao beznačajan detalj: neispunjena obećanja, uvredljivi komentari, svakodnevna loše navike koje povećavaju opterećenje drugog partnera… Ozbiljniji problemi uključuju neprikladnu metodu kontracepcije, nametanje načina života, ili kršenje granica.

intimno odnosi
@helloaesthete

Šta možemo učiniti da poboljšamo intimne odnose?

  • Otvorenost za interakciju i spremnost da razgovaramo o najtežim temama. Odvojiti posebno vrijeme za razgovore.
  • Ne gomilati ljutnju i ogorčenost u vezi sa svojim partnerom, već naučiti da direktno, ali pažljivo izrazimo svoja osjećanja i formulišemo želje.
  • Pokušati ne kriviti partnera, već kroz Ja-poruke pričati o svojoj nelagodi i neslaganju.
  • Nakon što izrazimo svoje želje za partnera, treba biti spreman na moguća odbijanja i neslaganja.
  • Ne forsirati svoje interese i odluke, tražiti kompromise i različite opcije.
  • Ne odgađati traženje savjeta od parova/porodičnog psihoterapeuta ako se problemi ne mogu međusobno riješiti.
  • Ako dođe do dogovora, treba ih istinski slijediti.
  • Dobar seks može biti spontan, planiran, strastven, spor, ali mora biti bezbjedan za tijelo, emocionalnu sferu i samopoštovanje.

Izgradnja kvalitetnog odnosa zahtijeva trud, ali je vrijedna toga. Dobar seks se dešava između ljudi koji se osjećaju dobro jedno s drugim, ne samo u krevetu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum