Trenutno čitaš
Knedla kolač je trenutno najviralniji kolač na društvenim mrežama

Knedla kolač je trenutno najviralniji kolač na društvenim mrežama

knedla
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako voliš tradicionalne knedle sa šljivama, ovaj recept će ti biti pravo otkriće! Knedla kolač je savršena varijacija na temu omiljenog deserta, kombinacija bogatog fila od šljiva, kremastog bijelog sloja i hrskavih prezli. 

Sastojci:

Za sloj sa prezlama:

  • 200 g prezli
  • 4 kašike šećera
  • 50 g maslaca

Bijeli fil:

  • 1 l mlijeka
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 13 kašika griza
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje

Fil od šljiva:

  • 1 kg šljiva (očišćenih)
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer (ili ekstrakt vanile)
  • 1-2 kašičice cimeta
  • 3 kašike gustina

Priprema:

  1. Sloj sa prezlama:
    Na srednjoj temperaturi, otopi maslac u tiganju, zatim dodaj prezle. Prži prezle dok ne postanu zlatno smeđe boje, a zatim skini sa vatre i umiješaj šećer.
  2. Fil od šljiva:
    Očisti šljive, isijeci ih na sitnije komade i stavi ih u šerpu. Dodaj šećer, vanilin šećer i cimet. Kuvaj smjesu oko 20 minuta, sve vrijeme miješajući i sjeckajući šljive kako bi se fino ukuhale. Kada postanu mekane i kompaktne, razmuti gustin sa malo vode, umiješaj u smjesu i kuhaj još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Zatim skini sa šporeta i ostavi da se ohladi.
  3. Bijeli fil:
    U posebnoj posudi sjedini griz, šećer i vanilin šećer. Od litre mlijeka odvoji oko 200-300 ml, pa ručno izmiješaj sa jajetom i suhim sastojcima. Preostalo mlijeko zagrij do ključanja, pa polako dodaj smjesu griza i mlijeka, neprestano miješajući. Kada se fil zgusne do srednje gustine, dodaj maslac i miješaj dok se potpuno ne rastopi.
  4. Redanje kolača:
    U pleh dimenzija 30 x 20 cm, najprije rasporedi polovinu sloja prezli, zatim nanesi polovinu bijelog fila. Preko toga ravnomjerno rasporedi fil od šljiva, a potom nanesi drugu polovinu bijelog fila. Na kraju, završi preostalim prezlama.
  5. Hlađenje:
    Kolač ostavi u frižideru nekoliko sati, ili najbolje preko noći, kako bi se svi slojevi fino sjedinili i kolač stegao.

Prijatno!

Pročitaj
zobena kaša

Ovaj knedla kolač je savršena slatka poslastica koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje tradicionalnih ukusa. Jednostavna priprema i bogatstvo ukusa čine ga idealnim desertom za svaku priliku!

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum