Trenutno čitaš
Kako uzgajati začinsko bilje na terasi ili balkonu? Vodič za početnike.

Kako uzgajati začinsko bilje na terasi ili balkonu? Vodič za početnike.

začinsko bilje

Začinsko bilje na terasi ili balkonu može biti vrlo korisno i zadovoljavajuće. Osim što će ti uštedjeti novac, svježe začinsko bilje će dodati poseban ukus jelima. Evo kako da započneš uzgajati začinsko bilje i koje biljke su najpogodnije za uzgoj.

Uz malo truda i pažnje, možeš uživati u svježem začinskom bilju tokom cijele godine. Iskoristi prostor koji imaš i započni svoj mali vrt začina već danas!

začinsko bilje
Freepik

Priprema terase ili balkona

Većina začinskog bilja voli sunce, pa izaberi mesto koje dobija barem 6 sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno. Ako imaš sjenovit balkon, postoje i biljke koje mogu uspijevati u takvim uslovima.

Odaberite saksije s dobrim drenažnim rupama. Biljkama je potrebna dobra drenaža da bi sprečili truljenje korjena. Plastika, glina, keramika ili drvo – svi materijali su prihvatljivi, ali osiguraj da posude imaju otvore za odvod vode.

Koristi kvalitetnu zemlju za saksije koja je lagana i dobro drenira. Dodaj organsko đubrivo da bi tvoje biljke imale sve potrebne hranljive materije.

Koje začinsko bilje odabrati?

Mnoge vrste začinskog bilja dobro uspijevaju na terasi ili balkonu. Evo nekoliko prijedloga:

Bosiljak: Voli puno sunca i redovno zalivanje, ali pazi da zemlja ne bude previše vlažna.

Peršun: Može rasti na sunčanom ili polusenovitom mestu. Potrebno mu je redovno zalivanje, ali ne voli previše vode.

Ruzmarin: Ovo bilje voli puno sunce i suvlju zemlju. Ruzmarin je višegodišnja biljka koja će vas dugo služiti ako je pravilno negujete.

ruzmarin
Freepik

Nana: Nana je prilično invazivna biljka, pa je najbolje uzgajati je u posebnoj saksiji. Voli sunce, ali može podneti i delimičnu senku.

Timijan: Odlično uspeva na sunčanim mestima i u suvljoj zemlji. Timijan je višegodišnja biljka koja zahteva minimalno održavanje.

Majčina dušica: Ova biljka voli sunčana mesta i suvlju zemlju. Često se koristi u mediteranskoj kuhinji.

Pročitaj

Kopriva: Iako nije tipična začinska biljka, kopriva ima mnoge zdravstvene prednosti i može se koristiti u različitim jelima. Potrebno joj je sunčano ili polusenovito mesto.

začinsko bilje
Freepik

Savjeti za uspješan uzgoj

Redovno zalivanje: Većina začinskog bilja voli vlažnu, ali ne previše mokru zemlju. Zalivaj ujutru ili kasno popodne da izbegneš isparavanje vode.

Rezanje: Redovno rezanje podstiče rast biljaka. Odreži začinsko bilje kada je potrebno, ali pazi da ne ukloniš previše lišća odjednom.

Zaštita od štetočina: Prouči prirodne metode zaštite od štetočina.

Zimovanje: Neke biljke, poput ruzmarina i timijana, mogu preživeti blage zime, dok druge, poput bosiljka, treba unijeti unutra ili zamijeniti svake godine.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum