Trenutno čitaš
Kako spavati bolje tokom toplih ljetnih noći?

Kako spavati bolje tokom toplih ljetnih noći?

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Ljetne noći mogu biti predivne kada sjedimo u svojoj bašti ili na balkonu. Osvježavajući povjetarac i nebo puno zvijezda nas opuštaju i umiruju tik pred spavanje. Ali ono što je čest problem ljeti je upravo kvalitetan san. Ukoliko nam se u spavaću sobu uvukla vrućina, imaćemo poteškoća da zaspimo.

spavati bolje

 

Prekomjerna toplota koja nas čini nervoznima i znojenje su svakako neželjene reakcije u momentu kada želimo da budemo maksimalno opušteni i da zaronimo u duboki san. Kako savladati ove poteškoće? Donosimo ti u nastavku JYSKove savjete za bolji san u toku ljeta.

Zamrači prostorije tokom dana

Kada su vani veoma visoke temperature, neizbježno je povećanje temperature i naših prostorija. Da izbjegneš pretjerano zagrijavanje svog unutrašnjeg prostora, zamrači prozore roletnama ili zavjesama za zamračivanje  tokom dana da spriječiš prodiranje sunčevih zraka. Posebno ukoliko je tvoja spavaća osunčana tokom većeg dijela dana.

Rashladi prostoriju prije spavanja

Prije spavanja otvori više prostorija u kući ili stanu kako bi noćni povjetarac cirkulisao neko vrijeme kroz prostor i donio bar malo svježine. Ostavi prozore otvorene tokom cijele noći ukoliko ti to ne remeti san. Takođe je poželjno provjetravanje prostorija u rano jutro kada je vani još svježe.

Ukoliko imaš klima uređaj preporuka je imati u prostoriji temeraturu hlađenja 5-7 stepeni nižom nego što je vani.

spavati bolje

Rashladi tijelo

Tuširanje prije spavanja nije samo higijenski zahtjev tokom ljeta, nego nam može pomoći i da rashladimo i umirimo organizam prije spavanja. Poželjno je da se tuširamo mlakom vodom, ne hladnom. Dodatno, hladniji napitak prije spavanja može pomoći snižavanju temperature tijela. Tu je svakako važno izbjegavati alkoholna pića kao i ona na bazi kofeina koja dodatno zagrijavaju tijelo.

Odaberi posteljinu koja hladi

Ljeti se dešava da nam je čak i madrac na kome spavamo pretopao, što izaziva znojenje i nervozu. Ako spavaš na dobrom nadmadracu on će upijati znoj i na taj način će se očuvati madrac.

Pročitaj

U vrućim noćima možeš se iznojiti i do jedan i po litar tečnosti, pa je takođe važno da tokom ljeta redovno mijenjate posteljinu. Svakako, jako je važno uz redovno mijenjanje posteljine i plahte, prati jastuke i navlake madraca/nadmadraca te brinuti o ličnoj higijeni.

spavati bolje

Tvoja posteljina treba da bude od 100% pamuka ili nekog drugog prirodnog, i za kožu ugodnog materijala. Ukoliko je poliesterska, posteljina će te samo dodatno ugrijati što će dovesti do znojenja, a zatim i neugodnog mirisa već nakon jednog spavanja. Pored pamuka, odaberi saten koji hladi i koji je jedan od najboljih materijala za ljeto.

Odaberi najbolji pokrivač

Ako spadaš u kategoriju ljudi koji jednostavno ne mogu zaspati ukoliko nisu pokriveni, potrebno je da odabereš odgovarajući pokrivač. S obzirom na to da se temperatura prostorije mijenja kao i godišnja doba, potrebno je da imaš dva jorgana: jedan zimski i jedan ljetni. Ljetni jorgan transportuje toplotu i vlagu sa našeg tijela što nam omogućava ugodan i zdrav san.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum