Trenutno čitaš
Kako do udobnog i unikatnog doma u 4 koraka?

Kako do udobnog i unikatnog doma u 4 koraka?

Gala Home
Gala Home

U gomili nepredvidivih situacija i vijesti kojima smo svakodnevno izloženi sa svih strana, naš dom treba da bude naše utočište i srećno mjesto. Jako je važno kako se osjećamo u svojoj kući: da li nas prostor opušta, smiruje, pruža osjećaj udobnosti ili nas čini nervoznima i depresivnima. Prostor u kome boravimo umnogome utiče na naše raspoloženje. Osvjetljenost prostora, boje, dekor, prostranost, energija koja kruži prostorom – sve su to činioci koje treba uzeti u obzir prilikom njegovog uređenja.

kako do unikatnog doma

Svako od nas želi i da njegov prostor oslikava njegovu ličnost. Volimo da u prostor unesemo dio svoje duše: stvari koje volimo, lične uspomene, omiljene boje. Upravo je to ono što naš dom čini unikatnim. Jer i naša ličnost je unikatna.

Kako da svoj dom učiniš udobnim, ali i unikatnim, zna kompanija koja se već više od 40 godina bavi uređenjem doma. Donosimo ti JYSKovu inspiraciju za uređenje svoje sigurne oaze:

Shvati u kom pravcu želiš ići

Mnogi od nas imaju više pravaca u glavi kada započinju uređenje svog životnog prostora. Možda ti se dopada skandi stil, možda industrijski, a ponekad i nešto boho i retro. Odluči se za jedan stil koji najviše pristaje tvojoj ličnosti, ali i tvom načinu života. Kreni u istraživanje elemenata odabranog stila na društvenim mrežama (za ovo je najbolji Pinterest) i online magazinima koji se bave uređenjem enterijera. Sačuvaj svoje ideje i koristi ih kasnije kao inspiraciju.

Sve ovo možeš raditi i sa tablom od plute na koju možeš da kačiš fotografije lijepih enterijera, primjere tkanine kakvu želiš u svom domu, palete boja za zidove i namještaj. Uvijek imaš pravo da se predomisliš i da zamijeniš postojeći materijal nečim što ti se u međuvremenu više dopadne. Primijetićeš kako se s vremenom i prikupljenim idejama tvoj stil mijenja i profiliše.

kako do unikatnog doma

Izaberi odgovarajuće boje

Sigurno imaš omiljenu boju. Ono što treba da znaš je da možda tvoja omiljena boja nije dobra za prostor, ili bar ne ona osnovna nijansa koju najviše voliš. Svaka boja sa sobom nosi određeno značenje, raspoloženje, i može prostor da proširi ili smanji, izduži ili skrati. Odluči da li želiš toplije ili hladnije boje u svom domu. Kombinacije toplih boja mogu stvoriti hrabar i veseo izgled i preporuka je da se one koriste za detalje, dok su neutralni tonovi poput sive, tamnoplave, bež ili bijele odličan izbor za kohezivan, harmoničan izgled prostora. Kombinovanje boja daje dinamičnost prostoru, ali i osjećaj opuštenosti i razigranosti.

Pročitaj

kako do unikatnog doma

Odluči se za središnji komad

Ukoliko već imaš neki koji jako voliš – neka on bude centralni komad tvog dekora. Može to biti nešto što je decenijama u tvojoj porodici, uspomena na dragu osobu ili zanimljiv predmet sa putovanja, i može biti u bilo kom obliku: kao zdjela, luster, slika, lampa, fotelja, sto… Koristi ovaj predmet kao okosnicu i stilizuj cijelu sobu u skladu s njim. Dizajneri enterijera savjetuju da biraš manje predmete koji se nalaze oko glavnog dekora, ukoliko je on veći. Ako je u pitanju velika uokvirena slika na zidu kao glavni dekor – oko nje treba da budu manje slike i fotografije, vaze, lampe i sl.

kako do unikatnog doma

Počni od manje površine

Pronađi kutak doma koji ti se posebno dopada i počni dekoraciju od njega. Sakupi predmete koji su ti dragi i rasporedi ih u ovom kutku. Lampu od ratana, knjige, uokvirene fotografije, zdjelu… Mnogo je lakše urediti manju površinu i savladati dekoraciju na malom prostoru – kasnije ćeš lakše proširiti dekor na cijeli dom. Taj kutak će da iskristališe tvoj stil i da da određenu notu cijelom domu.

Posjeti JYSK i odaberi najljepši dekor.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum