Trenutno čitaš
“Šta je nama naša borba dala” – Nova izložba umjetnice Jelene Medić

“Šta je nama naša borba dala” – Nova izložba umjetnice Jelene Medić

Gala Home
Gala Home

”Uradiš nešto u šta vjeruješ i pustiš da ima svoj život“ – Nova izložba “Šta je nama naša borba dala” umjetnice Jelene Medić, biće otvorena 08. marta u Banjaluci. Nakon veoma uspješne izložbe fotografija “Budni” na bilbordima širom BiH, umjetnica Jelena Medić i asocijacija Vizart, nastavljaju izlaganje u javnom prostoru. U saradnji sa Gradom Banja Luka, Muzički paviljon Staklenac u Banjaluci postaje galerijski prostor za izložbu “Šta je nama naša borba dala”, koja će biti otvorena 08.marta, a posjetioci će imati priliku da vide izložbu do 26. marta.

U osmomartovskom uličnom miljeu, biće postavljeni portreti sportistkinje Gorice Bilak – Moconja iz njenog najranjivijeg perioda života. Cilj izložbe “Šta je nama naša borba dala” je prema riječima autorke izložbe Jelene Medić, upravo postavljanje ovog pitanja i animacija žena da pokušaju pronaći što više odgovora. Nije kviz, pa tako nema tačnih i netačnih odgovora, ali sigurno će biti oprečnih odgovora. Već uočavanje da dvije istine, mogu da stoje na dva kraja ostavljajući pustoš u sredini, vjerujem da otvara mogućnosti pronalaska ličnih, istinistih odgovra. „Jedna mi je jednostavna žena na portrete ranije izložbe “Budni” rekla: “Ja tebi riječima ne mogu opisati šta je ono izazvalo u meni!!! Najbliže će biti – neku jezu!” Dok ljudi kupuju ruže, karanfile, keramiku, spužvasta srca i razne druge izraze poštovanja ove društvene forme praznovanja, ako bace letimičan pogled na portrete i oni u njima počnu buditi nešto, što ne razumiju ili im ježiti kožu pod kaputima, cilj je dostignut, a reakcije ne moraju nužno da stignu do mene. Uradiš nešto u šta vjeruješ i pustiš da ima svoj život“, iskrena je autorka izložbe Jelena Medić.

Ono što umjetnica Jelena Medić u 21. vijeku vidi kao posljedicu ženskog prihvatanja da je borba za ženska prava apsolutna istina i neminovnost je jedan enorman teret prekomjernih društvenih uloga, koji dolazi iz vjerovanja da moramo biti nesalomive i osjećaja da smo jedino kao takve dostojne ljubavi i poštovanja, što je nažalost, jako daleko od istine. Ako se osvrnemo oko sebe, najhrabrije i najjače žene današnjice, one koje su postale simbol osmomartovske revolucije, redom se razbolijevaju kada bi trebale da dostižu punu zrelost ili ostaju same da se nose s bezbroj preuzetih društvenih uloga. Ili i jedno i drugo.

O saradnji s Goricom Bilak – Moconja umjetnica Jelena Medić kaže: „To su oni sudbinski susreti koji vam oblikuju život u željenom smjeru, kojima se bezuslovno prepuštate. Gorica je došla kod mene u studio, kada je već bila teško oboljela i uspjele smo pronaći način, da uradimo fotografisanje. Slijedile su još neke operacije i hemoterapije, ali ja sam znala da će ona biti dobro. Nosila je u sebi neprihvatanje da njeno biće bude slomljeno i volju da otpusti, sve što joj više ne služi, da bi preživjela i ozdravila. Dašak slobode već joj je golicao nosnice i opijao je u najljepšem smislu. Gorica je veoma hrabra žena, spremna na samosuočavanje, na prihvatanje istina i transformisanje; snažnog unutrašnjeg, moralnog kompasa, empatična, istinski vođa. U njoj vidim budući svjetionik svijesti.“

Kada je ugledala sebe na Jeleninim fotografijama, Gorica Bilak – Moconja prenosi svoje prve reakcije: “Tek kada sam pogledala u svoje oči na tim fotografijama, shvatila sam koliko sam lijepa, koliko je divna moja energija i koliko se zahvaljujem svom tijelu na snazi koju mi pruža da prevaziđem teške trenutke. Zahvalila sam se istinski na ljubavi, koju sam osjetila prema samoj sebi i osjetila zahvalnost na životu”.

Ova postavka ”Šta je nama naša borba dala” proizilazi iz razmišljanja umjetnice Jelene Medić, kako je moguće izlaganjem u javnom prostoru, koristeći određene društvene rutine, prodrmati uspavanog prolaznika iz njegove lične rutine i podstaći ga na razmišljanje, da li nam naše navike i uvjerenja, koji su nam nekada služili, još uvijek služe. Jer promjene u pojedincu, povlače promjene u društvu, a dolaze iz njegove sposobnosti da propituje svoje postupke, sebe i svijet oko sebe.

Pročitaj

Posjetioci će ovu foto-instalaciju, izložbu ”Šta je nama naša borba dala” moći da vide od 08.03. do 26.03.2022. godine u parku Petar Kočić u Banjaluci na staklima Muzičkog paviljona Staklenac.

Izložbu ”Šta je nama naša borba dala” podržali su: Grad Banjaluka, u okviru manifestacije ”Život žena”, kao i Metromedia Group, te Prijedorčanka.

O autorki izložbe:

Jelena Medić je po struci glumica i dramaturg. Oba dramska smjera završila je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Po završetku studija glume, deset godina se bavila pozorištem, a od 2013. godine, počinje da istražuje mogućnosti komercijalne fotografije, pa narednih 7 godina vodi uspješan fotografski biznis. Međutim, unutrašnji umjetnički nagon tjera je da ostavi profitabilan posao i vrati se umjetnosti. Cijelu 2020. godinu posvjećuje istraživanju na polju umjetničkog portreta i akta, što rezultuje izložbom ”Budni” na 116 bilborda širom BiH, koja je imala snažan odjek u javnosti. Nakon toga Jelena Medić izlaže u Galeriji plus Muzeja savremene umjetnosti u Banjaluci, portrete i aktove 13 banjalučkih umjetnica. U 2021. godini nastavlja s projektom Buđenje u vidu fotografija i tekstova o čovjekovom procesu buđenja i paralelno se posvjećuje istraživanju akta, radeći na projektu SvoJA. Dio tih radova izlaže na festivalu Fotejenija u gradu Herezu (Španija) tokom oktobra 2021. godine, a cjelokupan rad je spreman za novu izložbu nakon foto instalacije ”Šta je nama naša borba dala”. Pored Banjaluke, u martu ove godine, takođe, izlaže na grupnoj izložbi u Skoplju.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum