Puter od badema nudi niz zdravstvenih prednosti, jer je bogat nutrijentima. Bademov puter je dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masti, koje su zdrave za srce i koje mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Sadrži umjerenu količinu proteina, koji je važan za popravak mišića, imunološku funkciju i cjelokupnu tjelesnu funkciju. Bademov puter je značajan izvor vitamina E, antioksidansa koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja. Takođe je važan za održavanje zdrave kože i očiju.
Bogat je mineralima poput magnezijuma, koji je neophodan za funkciju mišića, funkciju nerava i zdravlje kostiju. Bademov maslac takođe sadrži kalijum, kalcijum i gvožđe. Bademov puter je dobar izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u probavi, pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi i podstiču osjećaj sitosti, što može pomoći u kontroli težine.
Zdrave masti, proteini i vlakna u bademovom puteru mogu pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, što ga čini dobrom opcijom za osobe sa dijabetesom. Vitamin E i drugi antioksidansi u bademovom puteru mogu doprinijeti zdravoj, blistavoj koži štiteći je od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Za one koji su alergični na kikiriki, bademov puter služi kao odlična alternativa, nudeći sličnu kremastu teksturu i okus orašastih plodova.
Donosimo ti recept za ukusan puter od badema sa vanilijom i cimetom za koji ti je potrebno 20-tak minuta.
Sastojci:
- 400 g badema
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- pola kašičice soli
- pola kašičice cimeta
Peci bademe u rerni 8-10 minuta (200C). Ostavi bademe da se ohlade i izmiksaj u blenderu sa ostalim sastojcima.
Puter od badema možeš mazati na tost, dodati zobenoj kaši ili chia pudingu, kao i u omiljeni smoothie.