Nema ništa ljepše od mirisa svježe pečenih kolačića tokom jeseni, koji će ugrijati naše srce i dom.
Jesen je savršeno doba za uživanje u slatkim poslasticama, ali treba nam jednostavan, jeftin kolač. Evo naše ideje za recept za mirisne jesenje kolačiće koji će ispuniti tvoju kuhinju ugodnim mirisima jeseni…
Kolačiči od zobene kaše sa karamelom i jabukama
Sastojci:
- 1 šolja brašna
- 1 šolja zobenih pahuljica
- 1/2 čajne kašike sode bikarbone
- 1/2 čajne kašike mljevenog cimeta
- 1/4 čajne kašike soli
- 1/2 šolje maslaca, omekšanog
- 1/2 šolje šećera
- 1/2 šolje smeđeg šećera
- 1 veliko jaje
- 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
- 1 šolja nasjeckanih jabuka na kockice ili rendanih jabuka
- 1/2 šolja otopljene karamele ili nasjeckanih karamela bonbona ili karamel sosa
Priprema:
Zagrij rernu na 175°C i obloži lim za pečenje papirom za pečenje. U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, zobene pahuljice, sodu bikarbonu, cimet i so. Stavi sa strane.
U drugoj velikoj zdjeli pomiješaj omekšali maslac, šećer i smeđi šećer, dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj jaje i ekstrakt vanilije u smjesu maslaca i dobro promiješaj.
Postepeno dodaj suhe sastojke mješavini maslaca i šećera, dok se sve dobro ne sjedini. Umiješaj nasjeckane suhe jabuke i karamelne komadiće.
Kašikom stavljaj kolačiće na pripremljeni lim i ostavite malo razmaka između svakog kolača. Peci 10-12 minuta ili dok ne postanu lagano zlatno smeđi na rubovima.
Pusti kolače da se ohlade prije posluživanja.
Uživaj u divnoj kombinaciji karamela i jabuka u svakom zalogaju. Ovi jednostavni i pristupačni jesenji kolačići savršeni su za ispunjavanje doma toplim mirisima jesenje sezone. Uživaj u jednostavnoj pripremi i uživanju u jednostavnim radostima jeseni!