Ovo jednostavno jelo, osim što je brzo i ukusno, može biti sjajan dodatak prazničnoj trpezi. Svojom izuzetnom kombinacijom okusa i vizualnom privlačnošću, dodaće šarm i raznolikost svakom prazničnom stolu. Može se poslužiti kao predjelo, lagani obrok ili kao jedno od mnogobrojnih delicija na prazničnom okupljanju, a definitivno ovo jednostavno i dekorativno jelo, zbog svog oblika, biće zvijezda večeri.
Sastojci:
- Lisnato tijesto
- 4 paradajza, narezana
- Mocarela za posipanje
- Pesto umak
- 1 jaje
- So i biber
Priprema:
Ako koristiš lisnato tijesto koje se prodaje u pakovanjima, slijedi uputstva na pakovanju za odmrzavanje ili razvijanje. Izradi lisnato tijesto na radnoj površini i isjeci ga na na šest trokutastih oblika. Poredaj četiri dijela tijesta vertikalno i dva trokuta horizontalno, tako da su vrhovi okrenuti u istom smijeru, a trokutotići se preklapaju (pogledaj video). Namaži pesto sos preko tijesta, pospi mocarelu, poredaj isječeni paradajz, po želji dodaj so i biber, te vrhove tijesta umotaj u oblik novogodišnjeg štapića. Premazati izmućenim jajetom štapić i u zavisnosti od rerne peći 12-15 minuta na 200 stešpeni Celzijusa.
Uživaj!