Trenutno čitaš
Zašto Japandi stil osvaja moderne enterijere?

Zašto Japandi stil osvaja moderne enterijere?

japandi

Kombinacija ugodne čistoće skandinavskih enterijera i minimalističke ljepote tradicionalnog japanskog dekora rezultirala je trendom poznatim kao Japandi. Ovaj stil postaje sve popularniji među ljubiteljima modernog dizajna enterijera, pružajući mirnu, ali sofisticiranu atmosferu svakom prostoru. 

Osnovne karakteristike Japandi stila jesu neutralni tonovi, prirodni materijali i minimalistički dekor. Dnevni prostori u Japandi stilu ukrašeni su delikatnim papirnim lampama i privlačnim krem sofama, ručno izrađenim od strane skandinavskih dizajnera.

Spoj hygge i wabi-sabi filozofije

Japandi dizajn se vrti oko dva ključna principa: hygge, danski i norveški izraz za osjećaj ugode i topline, i wabi-sabi, japanski koncept prihvatanja nesavršenosti. Da bi se postigao ovaj stil, neophodno je osloboditi se nereda. Pospremanje treba da posmatraš manje kao posao, a više kao priliku da razmisliš o tome da li te stvari oko tebe čine srećnom osobom.

Jedan od ključnih aspekata Japandi stila je upotreba prirodnih materijala i tekstura. Drvo, bambus, pamuk, lan i papir često se koriste u uređenju prostora kako bi se postigla toplina i povezanost s prirodom. Ovi materijali ne samo da dodaju vizuelnu privlačnost, već i stvaraju taktilni doživljaj koji doprinosi osjećaju mira i harmonije.

Boje koje dominiraju u Japandi stilu su neutralne i prirodne, kao što su bijele, bež, svjetlo sive i mekane nijanse smeđe. Ove boje stvaraju osnovu koja se lako može nadograditi akcentima u tamnijim tonovima, poput crne ili tamno zelene, koje dodaju dubinu i kontrast prostoru.

Japandi stil favorizuje funkcionalnost i jednostavnost, pa je multifunkcionalni namještaj veoma cijenjen. Komadi namještaja koji se lako mogu prilagoditi različitim potrebama prostora, poput sklopivih stolova, modularnih polica ili skrivenih skladišnih rješenja, savršeno se uklapaju u ovu estetiku.

Biljke igraju važnu ulogu u Japandi dizajnu, jer donose prirodne elemente u unutrašnjost i dodatno pojačavaju osjećaj povezanosti sa spoljnim svijetom. Bonsai drveće, sukulenti i paprati su popularni izbori koji dodaju zelenilo i svježinu prostoru, a istovremeno su jednostavni za održavanje.

Ključ Japandi dizajna je u postizanju ravnoteže između minimalizma i topline. Dok minimalizam teži ka uklanjanju suvišnog, toplina dolazi kroz pažljivo odabrane detalje koji dodaju dušu prostoru. Ravnoteža između ovih elemenata stvara ambijent koji je istovremeno smirujući i inspirativan.

Japandi stil nije samo trend u dizajnu enterijera, već i način života koji promoviše harmoniju, jednostavnost i održivost. Ova kombinacija istočnjačke i zapadnjačke estetike nudi bezvremenski dizajn koji će sigurno ostati popularan i u godinama koje dolaze.

Naslovna fotografija: japandi_design

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum