Trenutno čitaš
Jamie Oliver dijeli obroke od 5 sastojaka iz nove kuharice

Jamie Oliver dijeli obroke od 5 sastojaka iz nove kuharice

Jamie Oliver

Poznati kuhar Jamie Oliver otkriva kako da s lakoćom dobiješ jednostavan obrok od pet sastojaka.

U svojoj najnovijoj kuharici “5 Ingredients Mediterranean: Simple Incredible Food”, Oliver dijeli mnogo lakih jela koja se fokusiraju na minimalne sastojke s velikim okusima.

Oliver je rekao da želi da prikupi svoja iskustva iz TV serija i kreira ovu knjigu za kuhare kod kuće. “Držite listu za kupovinu veoma jednostavnom. Neka bude lako. Fokusirajte se na ukuse i tehniku i zaista lijepe brze obroke koje možete pojesti za doručak, ručak ili večeru”, rekao je.

U nastavku pogledaj njegove recepte.

Piletina sa bijelim lukom

“Inspirisano nekim od divnih ukusa Libana, ovo brzo jelo je savršeno za lak obrok. Pronalaženje dobrog slanutka u teglama mijenja igru kada su u pitanju i ukus i tekstura,” napisao je Oliver uz ovaj recept.

Jamie Oliver
David Loftus

Porcija: 2
Ukupno vrijeme: 18 minuta

Sastojci

  • 4 češnja bijelog luka
  • Dva komada pilećih prsa bez kože i kosti
  • Pola tegle slanutka
  • 250 g špinata
  • 1 puna kašičica sumaka začina

Priprema

Oguli režnjeve bijelog luka i nareži ih po dužini, a zatim ih stavi u veliki tiganj za prženje na jakoj vatri sa 1 kašikom maslinovog ulja, redovno miješajući. Pileća prsa nareži po dužini na 3 trake, a zatim pospi prstohvatom morske soli i crnog bibera.

Kada bijeli luk porumeni, brzo ga izvadi iz tiganja šupljikavom kašikom, ostavljajući aromatizovano ulje. Ubaci piletinu i peci 5 minuta, ili dok ne porumeni, redovno okrećući. Izvadi piletinu iz tiganja i dodaj slanutak (i tekućinu od slanutka).

Dodaj špinat, zajedno sa većinom bijelog luka i 1 kašikom crnog vinskog sirćeta, pa stavi na vatru dok špinat ne uvene i slanutak bude vruć. Začini do savršenstva solju i biberom, a zatim vrati piletinu u tiganj i završi sa ostatkom bijelog luka i obilnim posipanjem sumaka.

Supa od pečenog paradajza

“Gusta supa od hljeba uobičajena je širom Italije, ali za mene se zaista izdvajaju pečene verzije – koji svi vole jer se osjećate toplo, prijatno i ispunjeno”, napisao je Oliver uz ovaj recept.

Jamie Oliver
David Loftus

Porcija: 6
Ukupno vrijeme: 1 sat

Sastojci

Pročitaj

  • 3 paprike
  • 3 češnja bijelog luka
  • tri konzerve paradajza
  • ciabatta hljeb
  • 250 g ricotta sira

Priprema

Zagrij pećnicu na 180 stepeni. Paprike nasjeckaj na komade, a zatim ih stavi u tepsiju na srednje jakoj vatri sa 2 kašike maslinovog ulja i prstohvatom morske soli i crnog bibera.

Oguli i sitno nareži bijeli luk, dodaj u tepsiju, zatim smanji vatru i peci 20 minuta, ili dok paprike ne omekšaju, redovno miješaj i po potrebi dolivaj vode. Izmrvi paradajz i sipaj 2 šolje vode.

Pusti da proključa dok režeš ciabattu. Umješaj hljeb u supu, a zatim pospi ricotta sir i peci 25 minuta, ili dok ne postane hrskav. Začini do savršenstva, a zatim podijeli u tople zdjele i pokapaj s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum