Trenutno čitaš
Izložba Christian Dior u Tokiju oživljava sa nevjerovatnim arhitektonskim pozadinama

Izložba Christian Dior u Tokiju oživljava sa nevjerovatnim arhitektonskim pozadinama

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Diorova izložba u Muzeju savremene umjetnosti u Tokiju… Odjeća modne kuće Christian Dior govori sama za sebe. Dakle, kada stvarate prostor za opsežnu retrospektivu, postavka mora biti izvrsna kao i odjevni predmeti – bez nadjačavanja dizajna koji se vidi.

Arhitekta Shohei Shigematsu, partner holandskog studija OMA, uradio je to sa dizajnom enterijera za izložbu Christian Dior. Nevjerovatna izložba sadrži odjeću, torbice, periodične publikacije i još mnogo toga, sve među privlačnim setovima. Jedno od istaknutih je piramidalno stepenište koje sadrži 35 komada Dior haute-couture odjeće. Lutke su postavljene na platforme unutar stepeništa, koje samo po sebi osvjetljava animacije.

Daici Ano – Dior

Svaki izložbeni prostor referencira elemente, koji dijele japansku tradiciju i kulturu, kao i Diorovu istoriju i njegove savremene kolekcije odjeće. Piramidalno stepenište, na primjer, inspirisano je „dugim stepenicama procesije“, koje vode do tradicionalnih japanskih svetilišta. Ali generalno, elementi su širokog spektra i odnose se na teme u radu modne kuće, tehnike gradnje i još mnogo toga.

Daici Ano – Dior

Ispostavilo se da je Shigematsu bio prava osoba za dizajn interijera. “Modna izložba je domen koji zahtijeva da arhitektura postane narativni medij. Željeli smo proširiti i naglasiti različitost potencijala za pripovijedanje kroz retrospektivu, koja ne samo da se osvrće na istoriju, već donosi novi život i relevantnost današnjoj kulturi.

Daici Ano – Dior

Kao japanski arhitekta, koji se školovao i djelovao na Zapadu, bilo je uzbudljivo otkriti Diorov odnos i istoriju s Japanom. Iskustvo izložbe je osmišljeno da odvede druge na slično putovanje otkrića, naglašavajući nove sinergije između Japana i Francuske, arhitekture i mode, tradicije i inovacija.

Daici Ano – Dior

Prostori se izmjenjuju između svijetlog i tamnog, ekspanzivnog i intimnog, krutog i fluidnog, a sve kako bi posjetioce odveli na višedimenzionalno putovanje otkrića. Rezultat ovih pažljivih i promišljenih razmatranja su prikazi u kojima se svaki element osjeća kao kod kuće u svom tačnom okruženju.

Pročitaj
sjaj shimmer

Daici Ano – Dior

To se ne dešavaa uvijek sa izložbama, posebno u galeriji „bijele kutije“, ali je ovdje sve savršeno usklađeno.

Daici Ano – Dior

Christian Dior: Dizajner snova može se pogledati u Muzeju savremene umjetnosti Tokio do 28. maja 2023. godine.

Izvor: mymodernmet.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum