Trenutno čitaš
Istraživanje kaže da pisanje rukom poboljšava memoriju

Istraživanje kaže da pisanje rukom poboljšava memoriju

Danas više skoro da i ne pišemo rukom. Međutim, zbog nedavne studije sa Univerziteta u Tokiju na temu pisanja rukom, možda bismo trebali ponovo uzeti u ruke blok i hemijsku olovku.

pisanje rukom
Foto: unsplash.com

U studiji iz 2021. godine, istraživači sa Univerziteta u Tokiju, podijelili su 48 studenata i nedavno diplomiranih u tri grupe, dajući svakoj grupi isti izmišljeni raspored. Prva grupa je bilježila detalje rasporeda koristeći analognu metodu (olovka i notes). Druga i treća grupa su bilježile na tabletima i pametnim telefonima. Autori studije su zatim oduzeli raspored i bilješke od svake grupe i dali učesnicima zadatak da im odvrate pažnju od bilješki, koje su napravili. Nakon sat vremena, izvršili su test pamćenja, tokom kojeg je svaki učesnik nosio MRI uređaj za mjerenje moždane aktivnosti.

Rezultat? Učesnici koji su koristili olovku i papir za pisanje bilješki, ne samo da su postigli bolji ukupni rezultat na testu, već su pokazali znatno više moždane aktivnosti u hipokampusu, dijelu mozga koji je odgovoran za pamćenje.

pisanje rukom
Foto: unsplash.com

Zašto pisanje rukom izoštrava naše pamćenje? Kada nešto napišemo rukom, to usporava naš mozak, automatski nas čini svjesnijim onoga što pišemo. Budući da proces traje više vremena od kucanja ili slanja nečega na telefon, naš mozak ima priliku da se fokusira na ono što pišemo na papir i angažuje se na vrlo specifičan način.

Zamisli da si student koji sjedi u sali za predavanja i piše bilješke na predavanju olovkom u notes. Dok slušaš profesora kako govori, tvoj mozak je uključen u proces filtriranja, koji se ne dešava ako doslovno kucaš na laptopu. Tvoj mozak odlučuje koje su informacije najvažnije, a to je mentalna vježba potrebna svim odraslima.

pisanje rukom
Foto: pexels.com

 

Kada pišeš rukom, zadržavaš više detalja, jer se više aktivnosti dešava u hipokampusu. Osim toga, podstičeš kreativnost – a možda čak (u zavisnosti od tvog rukopisa) stvaraš umjetnost!

Postoje određene prednosti pisanja rukom, ali to ne znači da je kucanje loše za tebe ili da bi trebalo prestati s tim. Glavna prednost kucanja, slanja poruka ili uključivanja u bilo koji drugi oblik digitalne komunikacije je brzina. Samo kucanje oduzima manje vremena.

Pročitaj

S druge strane, pisanje stvari nam pomaže da održimo spretnost, kako starimo jer jača mišiće i tjera nas da koristimo koordinaciju ruku i očiju.

Zaključak? Izbor između pisanja rukom i kucanja stvari, zaista zavisi od konteksta i preferencija. Kada dođe do toga, uvijek radiš ono što ti odgovara.

Izvor: womansworld.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum