Trenutno čitaš
Istraživači otkrili šta može ojačati i unaprijediti tvoju vezu ili brak

Istraživači otkrili šta može ojačati i unaprijediti tvoju vezu ili brak

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Vrijeme je da pregledaš svoje stare foto albume ili fotografije na društvenim mrežama ako si u dugoj vezi ili braku, jer samo gledanje fotografija svog partnera/partnerke može povećati zaljubljenost, privrženost i zadovoljstvo u vezi ili braku, poručuje novo istraživanje objavljeno u “Journal of Psychophysiology”.

pexels

“Znamo da ljubavni osjećaji obično nestaju s vremenom u dugim vezama ili braku i da su opadajući ljubavni osjećaji, čest razlog prekida”, kaže autorka studije Sandra Langeslag, profesorica na Sveučilištu Missouri-St. Louis i direktorica Laboratorija za neurokogniciju emocija i motivacije.

Sandra Langeslag i njen tim, htjeli su istražiti postoji li neki način da se vrati uzbuđenje u nekada romantična partnerstva. Da bi to učinili, regrutovali su 25 parova za ovo istraživanje. U prosjeku su učesnici istraživanja poznavali svoje partnere oko 11 godina.

pexels

Kako bi dobili malo informacija o parovima i prikupili kontrolisane podatke, svaku su osobu pitali kako bi ocijenili svoje trenutne stepene zaljubljenosti i privrženosti supružniku, zatim koliko dugo poznaju partnera, koliko dugo su bili u ljubavnoj vezi i koliko dugo su bili u braku.

Svaka je osoba takođe završila procjenu zadovoljstva brakom i regulacije ljubavi. Regulacija ljubavi znači na primjer, u vezi koju želite produbiti, možete svjesno odlučiti imati pozitivne misli o drugoj osobi ili odlučite redovno isprobavati nešto novo zajedno. Nakon toga, istraživači su učesnicima istraživanja dali da gledaju fotografije svojih supružnika zajedno s ugodnim i neutralnim fotografijama, dok je njihova moždana aktivnost bila zabilježena. Ugodne fotografije prikazivale su ljude kako se smiješe ili rade nešto lijepo, poput planinarenja ili maženja životinje. Neutralne footgrafije prikazivale su ljude uključene u svakodnevne aktivnosti, poput kupovine namirnica ili rada na računaru.

pexels

Nekim fotografijama supružnika i ugodnim fotografijama, prethodili su podsticaji za emocionalnu regulaciju, kao što su: “Razmislite o jednoj dobroj osobini vašeg supružnika” i “Ovaj čovjek ispunjava svoj san o puštanju letećeg zmaja.”

Na kraju, istraživači su otkrili da gledanje fotografija supružnika povećava zaljubljenost, privrženost i bračno zadovoljstvo u poređenju sa gledanjem ugodnih ili neutralnih fotografija.

Osim toga, uzorak električne aktivnosti mozga poznat kao kasni pozitivni potencijal (LPP), bio je najpozitivniji u odgovoru na fotografije supružnika, što ukazuje da su učesnici imali više motivisane pažnje prema supružniku, nego ugodnim fotografijama.

Pročitaj

pexels

“Ljudi ponekad misle da nije moguće kontrolisati svoje osjećaje kada je u pitanju ljubav, ali ova studija pokazuje da gledanje fotografija vašeg partnera povećava vašu naklonost prema njemu i zadovoljstvo u vezi”, rekla je Sandra Langeslag.

Istraživačica smatra, da bi njena trenutna otkrića mogla biti najkorisnija za dugotrajne veze i parove sa vezama na daljinu, kojima je potreban podsticaj ljubavi, kada nisu zajedno. “Ovo su jednostavne strategije, koje bi mogle pomoći ljudima da stabilizuju svoje brakove, pogotovo ako su ljubavni osjećaji u opadanju”, kaže istraživačica Sandra Langeslag.

Izvor: huffpost.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum