Trenutno čitaš
Ispucale pete nisu samo stvar estetike, već su znak ovog…

Ispucale pete nisu samo stvar estetike, već su znak ovog…

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Suva koža bilo koje vrste nije zabavna, ali par suvih, jako ispucalih peta može biti posebno bolno i iritirajuće. Ne radi se samo o estetici, ispucale suhe pete mogu ukazivati ​​i na nedostatak vitamina.

Foto: Pexels

“Ispucale pete povezane su i sa nedostatkom vitamina C, B3 i E”, kaže dermatologinja Anna Guanche. Oni koji imaju manjak vitamina C mogu biti izloženi riziku od razvoja skorbuta, stanja koje karakteriše suva koža, krvarenje desni i krvarenje folikula dlake. Kako bi se zaštitili od nedostatka vitamina C, stručnjaci predlažu jesti hranu bogatu vitaminom C kao što su narandže, prokulice i kelj.

Foto: Pexels

Nedostatak vitamina B3 može izazvati simptome uključujući suvu, nadraženu kožu, dijareju ili gubitak pamćenja. Takođe napominje da oni koji imaju manjak vitamina B3 mogu biti podložniji stanju poznatom kao pelagra. Osim ljuskave kože, pelagra može uzrokovati i slabost, bol u stomaku i gubitak apetita. Pileća prsa, ćuretina, leća, avokado i losos su sjajni izvori vitamina B3.

Bez dovoljno vitamina E, mogu se javiti problemi s vidom, slabost mišića, prerano starenje i suva koža. Zato je potrebno dovoljno vitamina E iz izvora kao što su mango, sjemenke suncokreta i bademi.

Pročitaj

Izvor: healthdigest.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum