Trenutno čitaš
10 savjeta za bolju komunikaciju u vezi

10 savjeta za bolju komunikaciju u vezi

Koliko često ti se dogodi da te iziritira, ili čak i naljuti, činjenica da tvoj partner ne shvata ono što želiš da objasniš? Kladimo se, mnogo češće nego što želiš da priznaš.

Foto: freepik

Prelazak preko ove praznine u komunikaciji je od vitalnog značaja, ako je tvoja veza ozbiljna i razvija se tokom vremena. Nemojte da budete onaj par koji ide istim putem, ali svako kreira svoj put sam, bez uzajamnog razumijevanja i istinske duhovne povezanosti.

Veoma je lako izgubiti osjećaj stvarnosti kada smo fokusirani na planiranje budućnosti. U sadašnjosti bi se moglo puno više uživati, kada biste vas dvoje stvari rješavali „oči u oči, ovdje i sada“.

Suočimo se sa tim, tvoja veza neće opstati dovoljno dugo da bi vidjela tu, tako dugo planiranu, ružičastu budućnost, ukoliko odmah ne riješiš probleme nastale poteškoćama u svakodnevnoj komunikaciji.

Kada su kanali komunikacije zatvoreni, vrlo je lako osjećati se usamljeno i izolovano, iako i dalje dijeliš dom i život sa svojim partnerom.

Dobre vijesti su te, da postoje načini za zatvaranje ovih praznina, a jednako su relevantni za „novajlije“ u vezama, kao i za one koji su već dugo, možda i decenijama, na zajedničkom putovanju kroz brak.

Vrati se korak unazad i razmisli
Foto: Unsplash

Ako ste ti i tvoj partner ozbiljni u namjeri da pokušate da ispravite ono što vidite kao greške u međusobnoj interakciji, onda se zajedno morate vratiti korak unazad i dati sebi prostora i vremena da razmislite o načinima, na koje možete razumjeti jedno drugo bolje i time ostvariti neizmjerne prednosti.

Dvostruka priroda bilo kojeg intimnog odnosa znači da u određenim stvarima postoje uglavnom dvije potpuno različite perspektive. Ovi stavovi i uvjerenja se vremenom prirodno razvijaju, tokom čitavog života, te utiču na sve, od iskustava u djetinjstvu, porodične veze, pa čak i na radno mjesto.

Ako jedna ili obe strane u vezi nisu imale dovoljno sreće da imaju roditelje koji su efikasno komunicirali i pokazali međusobno poštovanje, to je teže postići ovo u sljedećim generacijama.

Prisjeti se kako je sve počelo
Foto: freepik

Jedna od najradosnijih stvari u ranim danima veze je način na koji brzo prikupljamo informacije jedno o drugom, neprestanim razgovorima, često i do ranih jutarnjih časova.

Pokušavajući otkriti koje su to osobine druge osobe i sticanje saznanja o njihovoj životnoj priči je ogroman dio „ulijetanja“ u novu ljubav. Dijelimo informacije uglavnom o svemu, o najobičnijih do najtragičnijih stvari.

Ključ je u tome da obe strane stvarno nastave da razmatraju osjećanja svog potencijalnog ili novog partnera i da komuniciraju iskreno i otvoreno.

Potrebno je dvoje
Foto: Unsplash

Ne zaboravi da svrha za bliže povezivanje ne vrijedi, ako je sve jednostrano. Možda naš partner ne shvata koliko smo frustrirani onim što mi doživljavamo kao nedostatak komunikacije. On ili ona možda jednostavno nisu svjesni situacije.

Pročitaj

Na kraju, od suštinskog je značaja, da nađeš način na koji ćete vas dvoje o tome diskutovati iskreno i otvoreno, kako biste oboje mogli napraviti promjene koje su neophodne.

Fokus je na promjeni sopstvenog ponašanja i pronalaženju nekoliko malih koraka koji teže ka efikasnoj komunikaciji.

Top 10 savjeta koji ti mogu pomoći za efikasniju komunikaciju sa partnerom:
  1. Provodite više vremena zajedno
  2. Ne plaši se razgovora
  3. Cijeni partnera i pokaži zahvalnost
  4. Dijeli komplimente
  5. Radi na fizičkoj bliskosti
  6. Pitaj kako je tvoj partner proveo dan
  7. Ne dozvoli društvenim mrežama da zaustave društvenu interakciju
  8. Otvori oči, pažljivo gledaj i saslušaj
  9. Ne okrivljuj drugu stranu
  10. Rješavaj nesporazume na vrijeme

Ovi savjeti će ti pomoći da provedeš više vremena sa voljenom osobom, da zajedno „pjevate istu pjesmu“ i da manje vremena provodite „plešući različitim ritmom“.

Ništa od ovoga nije neka nova nauka, nego očigledne činjenice. Ali, lako ih je zaboraviti. Ovaj mali podsjetnik će ti pružiti motivaciju i odlučnost da ih vratiš u upotrebu.

Pomoći će ti da otvoriš svoj um, ponovo procijeniš svoju vezu sa mnogih stanovišta i otvoriš ove vitalne kanale komunikacije.

 Izvor: aconsciousrethink.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum