Ultra Inspirativno

Donosimo savjete kako preboljeti osobu koju voliš

Postoje mnoge stvari u životu koje ljudi žele da prevaziđu, a ipak, kada pogledamo Google, vidjećemo ako upišemo „Kako preboljeti“, prva opcija je „voljenu osobu“, a druga je „raskid .” Ako pokušavaš da shvatiš kako da preboliš nekoga koga voliš, shvatićeš da nisi sam/a.

Unsplash
Unsplash

Dok se preispitivanje svakog pojedinog trenutka i dovođenje u pitanje svojih postupaka, koji su doveli do razlaza – čini kao najčešća tehnika kod mnogih ljudi, stručnjaci za odnose i veze donose istinu: stalno ponavljanje secna i razgovora u glavi onoga što se dogodilo, nije dobar način da se preboli osoba koju voliš.

Pa, kako onda preboljeti nekoga koga voliš?

Ne bori se sa svojim osjećajima

Postoji razlog zašto terapeuti preporučuju da priznaš svoje emocije i pustiš ih da prođu. Emocije su poput živog pijeska, što se više boriš protiv njih, to dublje u njih toneš. Umjesto da se boriš sa svojim osjećajima nakon raskida, dozvoli sebi da osjetiš tugu i gubitak.

Pusti sve

Dio toga da se ne boriš sa svojim osjećanjima jeste da daš sebi oduška da slobodno plačeš, vrištiš – da pustiš sve što te muči. Odvojiti trenutak za sebe i dopustiti svom umu da prođe kroz emocije je primarno, kada preboliš nekoga do koga ti je tako duboko stalo. Neuspješna veza može uzeti danak i fizički i emocionalno i u redu je tugovati kroz proces i prolaziti kroz emocije.

Pexels

Strpljenje

Da preboliš voljenu osobu, potrebno je vrijeme. Raskidi se mogu doživljavati kao smrtni gubici voljene osobe. Znaju predstavljati okončanje života za koji ste mislili da ćete ga imati zajedno, razdvajanje porodice i prijatelja i gubitak nekoga do koga ti je jako stalo. Dozvoli sebi da preradiš ovaj bol i samo nježno prema sebi. Emocionalno iscjeljenje može biti fizički iscrpljujuće.

Oprosti sebi

Bez obzira ko je inicijator raskida, bitno je pronaći snagu da oprostiš sebi (kao i drugoj osobi) nakon raskida. Ako ne možeš, završićeš u beskrajnom krugu očaja. U mnogim slučajevima, obično krivimo sebe što nismo spriječili da se nešto dogodi i tu stupa na snagu opraštanje sebi. Moraš shvatiti da su neke stvari van tvojih ruku i da ne možeš kontrolisati svaku situaciju ili ishod.

Unsplash

Brini o sebi

Koliko god da boli slomljeno srce, važno je ne zanemariti sebe tokom procesa izlječenja. Vježbaj brigu o tijelu, umu i duši svaki dan. Meditacija, vježbanje ili pohađanje kursa nečega u čemu uživaš su načini, na koje možeš praktikovati samopomoć i pomoći procesu ozdravljenja.

Podrška prijatelja

Kada prolaziš kroz raskid ili bilo koji životni događaj koji emotivno iscrpljuje – važno je imati mrežu podrške, na koju se možeš osloniti. Biti sa svojim voljenima, olakšaće ti put iscjeljenja i omogućiti da stekneš snagu, koja je potrebna da shvatiš da možeš imati kontrolu nad svojom budućnošću.

 

Slični članci

Jutarnje navike koje preporučuju doktori i psiholozi širom svijeta

Ultra magazin

7 ideja za kvalitetno provedeno vrijeme sa mamom

Ultra magazin

Savjeti za ispunjeniji život i sreću ako si solo

Ultra magazin