Trenutno čitaš
Imaš problema sa hroničnim bolom kostiju i mišića? Probaj terapiju udarnim talasima

Imaš problema sa hroničnim bolom kostiju i mišića? Probaj terapiju udarnim talasima

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Svakodnevno nas muče hronična bolna stanja kostiju i mišića. Iako smo u potrazi za različitim tretmanima i lijekovima, ponekad se bol ipak zadrži i utiče na svakodnevne aktivnosti koje imamo. Ovog puta predstavljamo terapiju udranim talasima (eng ESWT), koja je dostupna u Zdravstvenoj ustanovi Preventiva Medical.

U pitanju  je neinvazivna terapijska metoda, koja se primjenjuje za liječenje hroničnih bolnih stanja koštano-mišićnog sistema. Udarni talasi su čujne – akustične vibracije, koje se stvaraju u specifičnim uređajima i primjenjuju u vidu različitih tzv. pištolj aplikatora sa najčešće metalnim vrhom različitih promjera. Udarni talasi koji se stvaraju na kontaktnim povšinama navedenih aplikatora odlikuju se velikim pozitivnim pritiskom (do 120 MPa) i malim negativnim pritiskom (5-10 MPa), specifični su po brzom usponu pritiska-talasa i kratkom trajanju (u milisekundama).

Više decenija unazad udarni talasi se prama sličnom principu uspješno primjenjuju u neoperativnom razbijanju urinarnih kamenaca. Ova terapija se u svijetu klinički primjenjuje od 1988. godine, kada je prvi put u Njemačkoj upotrebljena za liječenje pseudoartroze i ubrzanju sporog zarastanja preloma, te ubrzo nakon toga i u liječenju drugih stanja. Danas u Njemačkoj troškove ove terapije pokriva  zdravstveno osiguranje u kompletnom iznosu.

Djelovanje ove terapije se zasniva na tri osnovna dejstva, a to su postizanje obezboljenja-analgezije, stimulacijom nervnih završetaka, te postizanje prirodnog procesa regeneracije, stimulisanjem metaboličkih procesa na nivou ćelija, ka oi stvaranje kavitacionih mjehurića koji razlažu i pomažu resorpciju kalcifikata stvorenih u mekim tkivima.

Američka FDA (Food and Drugs Administration ) odobrila je ovu metodu u liječenju „teniskog lakta“ i „petinog trna“ u SAD. U Evropi, Kanadi, Australiji i Južnoj Americi ova terapija uobičajena u liječenju niza hroničnih entezopatija i tendinopatija.

Foto Shutterstock

Da li bi možda baš tebi odgovarala ova terapija?

Ako imaš hronični bol prouzrokovan različitim koštano-mišićnim bolestima, u trajanju duže od tri mjeseca, te nakon primjene konzervativne terapije nije bilo poboljšanja, onda svakako postiji vjerovatnoća da se može primjeniti i ovaj tretman za poboljšanje stanja.

Kako izgleda ovaj tretman?

Terapija je relativno kratka i traje otprilike 15-ak minuta, provodi se u tri do šest seansi, najčešće jednom sedmično. Tokom terapije pacijent leži ili sjedi. Ljekar prstina-palpatorno ispita mjesto najjače bolnosti, zatim stavlja gel i prislanja pištolj aparata. Tokom terapije pacijent može da osjeti senzacije od mravinjanja, bockanja do lagane neugodnosti i blagog bola. Zavisno od podnošljivosti terapije, moguće je korigovati pritisak na niže vrijednosti (1-4 bara), a broj impulsa od 500 do preporučenih 2000, po seansi.

U prvih 24 – 72 sata nakon terapije moguće je akutna bolna reakcija Ova terapija je u stvari podražaj i započinjanje prirodnih procesa liječenja, koji se nastavljaju u tijelu i više nedjelja i mjeseci nakon primjene. Jedan dio pacijenata osjeti odmah po terapiji olakšanje, dok većina nakon par dana ili nekoliko sedmica.

Pročitaj
caffe florian

Treba obratiti pažnju na kožne lezije, ako su pacijenti prije toga dugo bili pod kortikosteroidnom terapijom.

Ove neželjene pojave nestaju za 7-10 dana, a ako se stručno i po zadatim protokolima postupa nisu moguće druge neželjene reakcije.

Ova terapijska procedura se koristi onda kada konzervativne-standardne metode liječenja ne dovedu do poboljšanja. Zbog njegove specifičnosti ne preporučuje se kombinacija sa drugim metodama liječenja, ali poslije terapije preporučuje se vježbanje po induvidualnom program, kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje bola.

Zdravstvena ustanova Preventiva Medical vrši terapiju udranim talasima, a preglede je moguće zakazati na broj telefona tel:+387 51 257 150 ili +38766755755. Za sve informacije, konsultacije i zakazivanje pregleda stručno osoblje je dostupno svakog radnog dana od 07h do 19h, te subotom od 08h do 12 sati.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum