Trenutno čitaš
Imamo savršen recept za novogodišnju tortu koja će te oduševiti

Imamo savršen recept za novogodišnju tortu koja će te oduševiti

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Dok se završava još jedna godina ispunjena nezaboravnim trenucima, ništa ne može bolje označiti kraj i početak nove ere od raskošne i ukusne torte, koja slavi sve ono što je prošlo i sve što dolazi. Naša novogodišnja torta nije samo simbol slavlja; ona je mješavina tradicije i inovacije, s bogatim, pjenastim slojevima i osvježavajućim ukusom koji osvaja srca.

Sa zlatnim sjajem i blistavom dekoracijom, ova torta je više od običnog deserta – ona je umjetničko djelo koje poziva na toplinu doma, radost okupljanja i optimizam za sve što budućnost nosi. Zaroni s nama u svijet slatkih trenutaka i počasti sebe ili svoje goste ovim kulinarskim remek-djelom, koje će zasigurno ostaviti neizbrisiv trag na novogodišnjem stolu.

pexels

Sastojci:

Za koru:

  • 2 šolje oštrog brašna
  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja maslaca, sobne temperature
  • 1 šolja punomasnog mlijeka
  • 4 velika jaja, sobne temperature
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 1/2 kašičice soli

Za glazuru:

  • 2 šolje maslaca, sobne temperature
  • 4 šolje šećera u prahu (prosijano)
  • 2 kašičice ekstrakta vanilije
  • 2-3 kašike slatkog vrhnja ili mlijeka (po potrebi za konzistenciju)
  • voće za dekoraciju

Za fil (opciono):

Malina džem ili omiljeni voćni džem

pexels

Uputstvo i priprema:

Zagrij pećnicu na 175°C. Namasti i pobrašni dvije okrugle tepsije za tortu ili ih obloži papirom za pečenje.

U zdjeli umuti omekšani maslac i šećer dok ne postane svijetlo i pjenasto. Dodaj jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Umuti ekstrakt vanilije.

U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima, izmjenjujući ih s mlijekom. Miješaj dok se ne sjedini; izbjegavaj pretjerano miješanje.

Raspodijeli smjesu ravnomjerno između pripremljenih tepsija za tortu. Poravnaj vrhove špatulom. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Izvadi iz pećnice i ostavi da se kolači hlade u tepsijama 10 minuta prije nego što ih premjestiš na rešetku da se potpuno ohlade.

Pročitaj
veganski karamel namaz

U velikoj zdjeli umuti omekšani maslac dok ne postane kremast. Postepeno dodaj šećer u prahu, po šolju, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Dodaj ekstrakt vanilije i miješaj dok ne postane glatko i pjenasto. Ako je glazura pregusta, dodaj kašiku slatkog vrhnja ili mlijeka dok ne postigneš željenu konzistenciju.

Kada su kore potpuno ohlađene, stavi jednu koru na tanjir za posluživanje. Nanesite sloj malina džema na prvi sloj kolača. Dodaj obilan sloj glazure na džem ili direktno na koru. Stavi drugu koru odozgo. Preostalom glazurom premaži vrh i strane torte, stvarajući glatku površinu.

Ako želiš, dodaj ukrase od jestivog zlata ili srebra za elegantnu novogodišnju atmosferu i voće.

Za najbolji okus i teksturu, tortu ohladi u frižideru najmanje 1-2 sata prije posluživanja. To omogućava da se arome sjedine. Posluži kriške ove divne novogodišnje torte svojim gostima i uživaj u proslavi!

Srećna Nova godina i uživaj u ukusnoj torti!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum