Trenutno čitaš
Imamo najbolje recepte za neodoljive i ukusne “mousse” deserte

Imamo najbolje recepte za neodoljive i ukusne “mousse” deserte

Ovo su najbolji recepti za ukusni mousse… Mousse, sa svojom prozračnom teksturom i bogatim okusom, dugo je bio omiljeni desert mnogima širom svijeta. Ovladavanje umjetnošću stvaranja savršenog moussa može unaprijediti kulinarske vještine i impresionirati čak i najzahtjevnija nepca.

Od klasične čokolade do voćnih varijacija, ovi recepti za mousse nude očaravajuću kombinaciju okusa i tekstura, koji će impresionirati svakog ljubitelja najfinijeg deserta. Bez obzira da li organizuješ večeru ili jednostavno uživaš u slatkom zalogaju, ovi ukusni recepti za mousse su nešto što svaki ljubitelj slastica treba probati.

Igraj se s različitim sastojcima i okusima da stvoriš svoj lični najbolji mousse i unaprijediš svoje kulinarsko iskustvo na novi nivo.

cookingclassy.com

Klasični čokoladni mousse

Sastojci:

  • 200g tamne čokolade (najmanje 70% kakaoa)
  • 4 velika jaja
  • 50 g kristalnog šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Otopi tamnu čokoladu u posudi na pari, pazeći da posuda ne dodiruje vodu. Kad se otopi, ostavi da se malo ohladi. U drugoj posudi umuti žumanjke s pola šećera, dok ne postanu blijedi i kremasti. Umuti ekstrakt vanilije.

Postepeno ulijevaj otopljenu čokoladu u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući dok se dobro ne sjedini. U drugoj posudi umuti bjelanjke s prstohvatom soli, dok se ne formiraju mekani vrhovi. Postepeno dodaj preostali šećer i nastavite mutiti dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.

U drugoj posudi umuti slatku pavlaku dok se ne formiraju mekani vrhovi. Nježno umiješaj umućenu pavlaku u smjesu čokolade, a zatim umućene bjelanjke.

Prebaci mousse u čaše ili posudice i stavi u frižider najmanje 4 sata, po mogućnosti preko noći.

janespatisserie.com

Mousse od bijele čokolade sa malinama

Sastojci:

  • 150 g bijele čokolade, fino nasjeckane
  • 1 šolja malina
  • 2 kašike kristalnog šećera
  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

Otopi bijelu čokoladu na pari. Kad se otopi, ostavi da se malo ohladi. U blenderu ili multipraktiku izmiksaj maline sa šećerom dok ne dobiješ pire. Procijedi pire kroz finu cjediljku da ukloniš sjemenke.

Pročitaj

U posudi umuti slatku pavlaku s ekstraktom vanilije. Nježno umiješaj otopljenu bijelu čokoladu u umućenu pavlaku, zatim dodaj malinasti pire. Prebaci mousse u čaše ili posudice i stavi u frižider najmanje 3-4 sata.

thedishonhealthy.com

Veganski čokoladni mousse od avokada

Sastojci:

  • 2 zrela avokada, oguljena i očišćena
  • 100 g tamne čokolade (bez mliječnih proizvoda)
  • 4 kašike javorovog sirupa ili agavinog sirupa
  • 2 kašike neslađenog kakao praha
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

Otopi tamnu čokoladu na pari. Kad se otopi, ostavi da se malo ohladi. U blenderu ili multipraktiku kombinuj avokado, otopljenu čokoladu, javorov sirup, kakao prah, ekstrakt vanilije i so. Blendaj dok ne postane glatko i kremasto.

Prebaci mousse u čaše ili posudice i stavi u frižider najmanje 2-3 sata da se stisne.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum