Trenutno čitaš
Igračka u kojoj se skriva pozorište savršen je novogodišnji poklon za najmlađe

Igračka u kojoj se skriva pozorište savršen je novogodišnji poklon za najmlađe

rista glista
Young Lions
Young Lions

U doba brze tehnološke evolucije način na koji djeca obrađuju informacije i oblikuju svoje stavove se neprestano mijenja. Ali kako u tom ubrzanom i promjenljivom svijetu očuvati kreativnost i vrijednosti koje se rađaju kroz igru kod djece? Odgovor dolazi u obliku jedinstvene igračke – Rista Glista.

Smiljana Marinković, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, osmislila je ovu igračku kao ručno rađenu drvenu kreaciju koja podstiče kreativnost i njeguje ljubav prema umjetnosti na zabavan način.

Rista Glista je igračka u obliku kofera u kojem se krije ni manje, ni više, nego pozorišna scena. Kada se kofer otvori, transformiše se u pravu malu pozornicu, pružajući najmlađima prostor za igru i zabavu. To je kapija ka svijetu mašte, kreativnosti i stvaranja ljubavi prema umjetnosti kod najmlađih. Kroz igru, djeca mogu da stvaraju, izvode predstave i uživaju u tom procesu podstičući maštovitost i razvijajući vještine komunikacije.

U ovom vremenu kada su ekrani postali dominantni u životima djece, igračka poput ove vraća fokus na aktivno učestvovanje i kreativno izražavanje stvarajući kod najmlađih samopouzdanje. Razvija koncentraciju i kritičko mišljenje, te podstiče djecu da izlazeći iz svojih okvira stvaraju svoje likove i priče.

Kofer, koji kada se otvori postaje pozornica, izrađen je ručno, od čamovine. U sklopu kofera nalaze se lutkice (životinje), koje na poleđini imaju magnet, pomoću kojeg se kače na štapiće i na taj način animiraju. Lutkice se odlažu na magnetnu tablu, koja se nalazi unutar kofera. Takođe, uz svaki kofer dolazi i set štapića, na koje se, pomoću magneta, kače lutkice. Štapići su dizajnirani tako da su prilagođeni dječijoj ruci i lagani su. Naravno, tu je i scenografija, za svaku basnu drugačija, da dodatno vizuelno doprinese cjelokupnom doživljaju prave predstave. Kofer ima žljebove u koje se scenografija vrlo lako postavlja. Knjižica sa tekstom adaptirane basne je takođe sastavni dio svakog kofera. Basna je napisana u dijaloškoj formi, kao pravi, kratki dramski tekst. Rečenice su kratke, lake za izgovor i najmlađoj djeci. Svaki segment ima svoje mjesto u koferu.

Pročitaj

Ako želiš originalan novogodišnji poklon za svoje mališane, igračku možeš poručiti putem  Instagram stranice Rista Glista, a nadamo se da ćemo pozorište u koferu uskoro viđati i u prodavnicama i galerijama.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum