Trenutno čitaš
Hotel inspirisan Oscarom Wildeom odaje počast jednom od njegovih klasika

Hotel inspirisan Oscarom Wildeom odaje počast jednom od njegovih klasika

Hotel inspirisan Oscarom Wildeom

Ovaj boutique hotel san je ljubitelja književnosti. CHIL Interior Design pretvara The Picture of Dorian Gray, Oscara Wildea u hotel u Kalgariju u Kanadi koji poziva posjetioce da uđu u priču. Prikladno nazvan, The Dorian dio je Marriottove Autograph kolekcije i sadrži viktorijanske elemente, kao i hrabre boje, uzorke i teksture.

Kako dizajnirati prostor koji reinterpretira klasiku, a da pritom ne bude pretjerano doslovan? “Nismo htjeli da predstavljamo samo tačke zapleta, već smo bili više zainteresovani za predstavljanje osjećanja ili emocija”, kaže Adèle Rankin, globalna voditeljka i direktorica CHIL-a. “U slučaju Oscara Wildea, to je značilo stvaranje prostora koji su hvatali smisao za humor i duhovitost, i hir u njegovom pisanju”.

Eymeric Widling

Dok ikonično razbijeno ogledalo romana dočekuje goste u predvorju, suptilnije naznake o knjizi nalaze se u klasičnim uzorcima. Materijali poput mesinga daju dašak istorijskog karaktera. Boje su duboko zasićene, obavijajući prostor promišljenim bogatstvom. Što se tiče hotelskih soba za goste, svaka se poziva na unutrašnjost knjige iz 19. vijeka s prilagođenim zidnim oblogama dizajniranim da odgovaraju tapaciranim stolicama i sofama.

Eymeric Widling

„Uvijek smo tražili taj herojski trenutak u prostoru“, kaže Sandy Lu, viša saradnica u CHIL-u. „Na primjer, ako pogledate kafić Prologue, heroj je bar. Tu ćete vidjeti hrabre šare na podu i zanimljive boje, ali to nije nešto što smo primjenjivali svuda.”

Eymeric Widling

Od suptilnih cvjetova koji odražavaju osjećaje viktorijanske ere do oštrih geometrija, hotel ostaje vjeran Wildeovom radu. Ovo je posebno vidljivo u luksuznom restoranu The Dorian, The Wilde, gdje niz digitalnih ekrana prikazuje kretanje pauna – referenca na blistave manire protagonista romana.

Pročitaj

Nakon što su svom repertoaru ugostiteljskih destinacija dodali prostor s književnom tematikom, dizajneri u CHIL-u nastavljaju širiti svoju inspiraciju. „Osjećam se kao da sada kada smo napravili prostor inspirisan književnošću, možda bi sljedeći trebao biti inspirisan pjesmom ili umjetničkim djelom“, kaže Lu. „Kao dizajneri, mislim da je naš instinkt da uradimo nešto što do sada nismo radili.”

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum