Trenutno čitaš
Gurmanska galeta sa smokvama za posebne prilike

Gurmanska galeta sa smokvama za posebne prilike

Indomie
Indomie

Polako nam stiže sezona smokava, a mi ti donosimo luksuzan recept za galetu sa smokvama. Mješavina aroma i slatko – slani ukus čine ovo jelo posebnim užitkom za sve gurmane. Evo šta ti je potrebno od sastojaka: 

galeta sa smokvama
Foto: houseandgarden.co.uk

Za koru:

25 g lješnjaka

225 g bijelog speltinog brašna ili običnog brašna, plus dodatno za posipanje

125 g vrlo hladnog putera ili veganskog putera, na kockice

Za fil: 

300 g mekog kozjeg sira ili veganskog mekog sira

1 kašičica meda

Mali grozd majčine dušice ili origana, ubrani listovi

3 kašike kapara

Mala veza peršuna, listova i stabljika grubo nasjeckanih

Sok i korica ½ limuna

Ekstradjevičansko maslinovo ulje

8 smokava, narezanih

1 organsko jaje, umućeno, ili malo biljnog mlijeka

50 g lješnika, tostiranih i iseckanih

Priprema:

Prvo napravi koru. Stavi lješnjake u procesor hrane i miješaj dok ne dobiješ sitne mrvice; pazi da ne pretjeraš jer će se pretvoriti u puter od orašastih plodova. Dodaj brašno i pola kašičice ljuskave morske soli, pa miješaj nekoliko puta da se sve ravnomjerno izmiješa.

Pročitaj

Sada dodaj puter i ponovo miješaj dok ne izgleda kao prezle. Zatim, dok motor radi, dodaj 2-3 kašike ledeno hladne vode jednu po jednu kašiku dok se ne sjedini u kuglu tijesta. Izvadi tijesto iz procesora, spljošti u hrapavi disk, zatim umotaj u čist kuhinjski ubrus ili papir za pečenje i stavi u frižider da se hladi pola sata.

Zagrij rernu na 220 stepeni.

U isti procesor za hranu dodaj kozji sir, med, listove 4 grančice timijana ili origana, kapare, peršun, limunov sok i koricu u zdjelu i miješaj nekoliko sekundi dok ne postanu kremasti i prošarani začinskim biljem i kaparima. Začini sa malo crnog bibera.

Kada se tijesto ohladi, izvadi ga iz frižidera i obloži veliki pleh papirom za pečenje. U sredinu papira nakapaj malo maslinovog ulja.

Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini na oko 30 cm okruglo i 1 cm debljine, okrećući ga dok mijesiš kako bi ostalo okruglo. Namotaj ga na oklagiju i pažljivo prebaci u pripremljenu tepsiju.

Na tijesto rasporedi smjesu od kozjeg sira, ostavljajući rub od 4 cm da bi ga kasnije preklopila. Na vrh stavi smokve, da budu izdašne jer će se u rerni malo stisnuti.

Zatim preklopi rubove tijesta preko smokava da ih drže, premaži rubove umućenim jajetom ili biljnim mlijekom, a zatim sve začini solju i biberom.

Peci u rerni 45-50 minuta dok ne porumeni, a poslednjih 5 minuta posipaj sa 50 g sjeckanih lješnika da se tostiraju. Ohladi na plehu 10 minuta, a zatim pospi preostalim listićima timijana ili origana prelivenima limunom.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum