Trenutno čitaš
Pogledaj potpuno održivu vilu koja se stapa s prirodom

Pogledaj potpuno održivu vilu koja se stapa s prirodom

Gala Home
Gala Home

Švedska je jedna od onih zemalja koje se uvijek nalaze na listama najboljih zemalja za život u smislu ukupnog kvaliteta života. Vidimo i puno putopisnih videa i lista koje prikazuju njena turistička mjesta, planine, jezera, itd. Ako sanjaš da jednog dana živiš tamo, okružen/a prirodom i živiš održivo, nije tako nevjerovatno ako imaš sredstva i priliku to učiniti.

Foto: Marcus Eliasson

Kompanija pod nazivom Naturvillan stvara takve domove u zemlji, a njihova najnovija je održivi staklenik A-oblika usred planina.

održiva vila
Foto: Marcus Eliasson

Atri je najnovija vila koju su projektovali da bude samoodrživa i klimatski pametna kuća smještena na obali jezera Vänern. Ne samo da ćeš dobiti sjajan pogled na samo jezero, već si okružen/a visokim drvećem i prirodnim zemljištem sa kamenim pločama. Ima oblik slova A sa stabilnom bazom direktno na planini i ima kontinuiranu osu tako da možeš vidjeti kroz cijelu kuću u jednom pogledu. Dok gledaš prema gore, kuća se stapa među drveće, postajući dio prirodnog pejzaža.

Foto: Marcus Eliasson

Ono što je čini posebnom, osim njenog oblika, je to što je napravljena tako da bude klimatski pametna i da se prilagođava svim vremenskim uslovima. Imaš zrak i svjetlost koji dolaze iz nekoliko pravaca, a arhitektura omogućava interakciju između različitih dijelova kuće kao što su privatne sobe, staklenici, priroda koja je okružuje, pa čak i pogled.

održiva vila
Foto: Marcus Eliasson

U ovoj kući možeš živjeti potpuno van elektro mreže. Možeš koristiti solarne ćelije za napajanje strujom, a zimi dobijaš peć na drva koja ti daje grijanje i toplu vodu i pokreće pećnicu za kuhanje.

Pročitaj

održiva vila
Foto: Marcus Eliasson

Imanje ima vlastiti bunar tako da možeš dobiti vodu za piće koja se prečišćava i reciklira iz gredica u stakleniku. Takođe možeš saditi voće i povrće kako bi prehranio sebe i porodicu i kako bi kuća zaista mogla biti samoodrživa. Atri vila je savršena kada želiš da praktikuješ ekološki način života.

Izvor: yankodesign.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum