Trenutno čitaš
Fotografkinja odjeću na štriku pretvara u životinje

Fotografkinja odjeću na štriku pretvara u životinje

Tokom pranja veša prije nekoliko godina, umjetnica iz Londona, rođena u Rusiji, Helga Stentzel, dobila je ideju za jedinstvenu seriju koja sadrži odjeću na štriku vješto prikazanu kao različite životinje. Tako je započeo viralni Instagram nalog koji je stekao hiljade fanova i lajkova.

Foto: Helga Stentzel

„Vidjela sam čarapu na podu pored nekih klinova i shvatila da liči na konjsku glavu“, kaže ona za Creative Boom. “Trebalo mi je vremena da dalje razvijem ideju i smislim kako da napravim tijelo konja. Na kraju sam zamijenila čarapu za pantalone jer je bila premala i nije dovoljno detaljna za konja.”

fotografije odjeće
Foto: Helga Stentzel

Od tada, Helga je razvila svoju seriju Clothing Line Animals, dijeleći svoje kreacije uz priznanje na društvenim mrežama i prodajući printove putem svoje online trgovine. Opisane kao nadrealizam u domaćinstvu, zabavne slike razigrano okreću svakodnevne predmete naopačke. Vidimo polarnog medvjeda kako visi na snježnoj pozadini, ‘Laundrosaurusa’, “zapravo priručnik o tome kako postati paleontolog,” i smeđu mliječnu kravu. Nedavno je Helga stvorila viseću bijelu golubicu koja predstavlja mir među narodima. Prodaje se kao štampa a svi prihodi se doniraju dobrotvornim organizacijama koje rade u Ukrajini.

Foto: Helga Stentzel

Radeći u širokom spektru medija, uključujući ilustraciju, fotografiju, video i stop motion animaciju, Helga je 2020. osvojila nagradu za tvorca umjetnosti hrane godine i od tada je sarađivala sa BBC-jem, Hondom i O2. Diplomirala je na Central Saint Martins, radila je u reklamnoj industriji i vodila posao s dječjom odjećom prije nego što je postala umjetnica s punim radnim vremenom.

fotografije odjeće
Foto: Helga Stentzel

The Clothing Line Animals prati druge popularne radove, kao što je Food For Thought, gdje Helga uzima jednu vrstu jestivih poslastica i spaja ih s drugim objektima kako bi nas natjerala da dvostruko posmatramo svaku likovnu fotografiju. Kao što glava LEGO figure postaje komad kukuruza, ili desetak jaja odjednom ima peteljke kao što ih ima paradajz.

Pročitaj

fotografije odjeće
Foto: Helga Stentzel

“Počela sam da se bavim kreativnom fotografijom na Instagramu prije otprilike šest godina. U početku su to bili brzi mali projekti za djecu, ali se pretvorilo u nešto malo promišljenije i orijentisano na odrasle”, kaže ona. “Uživam da gledam svakodnevne stvari poput hljeba, sira ili nabora na stolnjaku. Činjenica da su ovi predmeti toliko prepoznatljivi i uobičajeni tjera me da ih proučavam još pažljivije. To je za mene kao vizualna meditacija.”

fotografije odjeće
Foto: Helga Stentzel

Izvor: creativeboom.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum