Trenutno čitaš
Fantastični proljetnji recepti za vaskršnju trpezu

Fantastični proljetnji recepti za vaskršnju trpezu

Sigurno se pitaš šta još dodati na vaskršnju trpezu?! Donosimo ti nekoliko prijedloga kojima ćeš obogatiti svoj sto za Vaskrs, a ujedno unijeti i dašak proljeća i šarenila na prazničnu trpezu.

Proljetno bilje u humusu
Foto: allrecipes.com
Sastojici:

2 konzerve ocijeđenog i ispranog slanutka

½ šolje tahinija

½ šolje vode

Sok i korica od jednog limuna

¼ šolje sjeckanog svježeg bosiljka

¼ šolje sjeckanog svježeg peršuna

¼ šolje sjeckanog svježeg vlasca

¼ šolje sjeckane svježe nane

1 češanj bijelog luka

½ kašičice soli

6 malih šargarepa sa zelenilom ili po želji bez zelenila, 6 manjih paprika, 6 svježih šparoga, 6 rotkvica sa zelenilom (prepolovljenih), 6 malih stabljika celera srca sa listovima. Možeš upotrijebiti kreativnost i u proljetnu baštu od humusa dodati šta želiš.

Način pripreme:

Slanutak, tahini, vodu, limunovu koricu, limunov sok, bosiljak, peršun, vlasac, mentu, bijeli luk i so izmiksati u blenderu dok ne postane glatka smjesa. Rasporediti humus u posudu za pečenje. Složiti šargarepu, šparoge, rotkvice, celer, paprike ili drugo povrće po želji u uredne redove u humusu i na taj način napraviti šarenu proljetnu baštu za vaskršnju trpezu.

Rolat od šparoga
Foto: allrecipes.com
Sastojci:

6 kriški slanine

24 svježe šparoge

1 pakovanje mekog krem ​​sira

2 kašike sitno sjeckanog vlasca

12 kriški bijelog hljeba, uklonjene kore

2 kašike otopljenog putera

3 kašike rendanog parmezana

Način pripreme:

Zagrijati rernu na 200 srepeni Celzijusa i podmazati pleh.

Staviti slaninu u veliki, duboki tiganj i peći na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući, dok ravnomjerno ne porumeni, oko 10 minuta. Ocijediti kriške slanine na tanjiru obloženom papirnim ubrusom. Kada se slanina ohladi, izmrviti je i ostaviti sa strane u činiji.

Staviti šparoge u veliki tiganj i sipati malo vode, staviti na srednje jaku vatru, poklopiti tiganj i dinstati šparoge dok ne budu blago omekšane, oko 5 min. Izvaditi šparoge i ostaviti sa strane.

Pročitaj

U zdjelu sa slaninom staviti krem ​​sir i vlasac, pa miješati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Svaku krišku hljeba razvaljati oklagijom na radnoj površini dok kriške ne postanu tanke i ravne, a potom na njih rasporediti smjesu od krem ​​sira. Centrirati 2 struka šparoga na krišku kruha i urolati krišku oko struka šparoga u uredan i kompaktan cilindar. Staviti šavom prema dolje na pripremljeni lim za pečenje. Ponoviti postupak i sa preostalim sastojcima.

Svaku rolnu premazati otopljenim puterom i posuti sa oko 1 1/2 kašičice parmezana. Peći u zagrijanoj rerni dok ne porumeni, 10 do 12 minuta.

Dekorativna salata na ražnjiću
Foto: allrecipes.com
Sastojci:

20 komada čeri paradajza

20 kockica mocarela sira

2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 supene kašike isjeckanih listova svježeg bosiljka

1 prstohvat soli

1 prstohvat mljevenog crnog bibera

20 čačkalica

Način pripreme:

Staviti paradajz, mocarela sir, maslinovo ulje, bosiljak, so i biber zajedno u činiju i promiješati dobro. Na svaku čačkalicu nabosti jedan paradajz i jedan komad mocarela sira. Šarena, ukusna i lagana salata ukrasiće dodatno prazničnu trpezu.

Izvor: allrecipes.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum