Focaccia je omiljeni italijanski hljeb poznat po svojoj prozračnoj teksturi i ukusnoj kori.
Uz ovaj jednostavan recept za focacciu, oduševićeš se u aromi svježe pečenog hljeba koji će se širiti tvojom kuhinjom, a i ukrašavanje može biti veoma kretivno.
Sastojci:
- 4 šolje višenamenskog brašna
- 1 1/2 šolje mlake vode
- 2 1/4 kašičice (1 paket) aktivnog suvog kvasca
- 2 kašičice šećera
- 1/4 šolje maslinovog ulja (plus dodatak za podmazivanje i kapanje)
- 2 kašičice soli
- Preljevi po izboru (ruzmarin, masline, cherry paradajz itd.)
Priprema:
U maloj posudi pomiješaj mlaku vodu, šećer i aktivni suhi kvasac. Lagano promiješaj i ostavi da odstoji oko 5-10 minuta dok smjesa ne postane pjenasta.
U velikoj posudi za miješanje pomiješaj brašno i so. U sredini napravi udubljenje i sipaj mješavinu aktiviranog kvasca sa 1/4 šolje maslinovog ulja. Miješaj dok se ne formira tijesto.
Prebaci tijesto na lagano pobrašnjenu površinu. Mijesi ga oko 5-7 minuta dok ne postane glatko i elastično.
Vrati tijesto u posudu i pokrij ga čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom. Ostavi da se diže na toplom mjestu bez propuha oko 1-2 sata ili dok se ne udvostruči.
Sipaj 2 kašike maslinovog ulja u tepsiju, pazeći da dno i stranice budu ravnomerno obložene. Dignuto tijesto prebaci u pleh. Lagano pritisni i razvuci tijesto da stane u tepsiju.
Pokrij tepsiju kuhinjskom krpom i ostavi da se tijesto diže još 30-45 minuta.
Zagrij rernu na 220°C dok se tijesto diže. Kada je tijesto naraslo, udubi površinu vrhovima prstiju. Pokapaj malo maslinovog ulja po tijestu i ravnomjerno pospi odabrane dodatke po površini, lagano ih utisnuvši u tijesto.
Focacciu stavi u zagrijanu rernu i peci 20-25 minuta, ili dok ne porumeni na vrhu.
Kada je focaccia pečena, izvadi iz rerne i ostavi je da se ohladi u plehu nekoliko minuta. Prebaci ga na rešetku da se potpuno ohladi ili nareži i posluži toplo. Uživaj u svojoj domaćoj focacci kao divnom prilogu supama, salatama ili kao samostalnoj užini.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.