Trenutno čitaš
Feng Shui konsultanti kažu da su ovo najnesrećniji predmeti koje možeš imati u svom domu

Feng Shui konsultanti kažu da su ovo najnesrećniji predmeti koje možeš imati u svom domu

Kada je u pitanju korištenje feng shuija za poboljšanje energije doma, mnogi od nas se fokusiraju na to šta dodati i zaboravljaju na ono što bismo trebali oduzeti. Kako se ispostavilo, postoji nekoliko nesretnih Feng Shui predmeta koje ostavljamo po našim interijerima koje moramo raščistiti, upozoravaju stručnjaci.

Ako znaš bilo šta o značenju Feng Shuija, znaš koliki uticaj određena stavka i njeno postavljanje u Feng Shuiju mogu imati na sreću, a ako imaš pogrešnu stvar, to bi moglo biti suprotstavljeno pozitivnim koracima koje radimo da poboljšamo protok naših domova.

Paul Raeside

Ovo je šest najnesretnijih predmeta koje možeš imati u svom domu i čime ih trebaš zamijeniti.

Osušene biljke i cvijeće

Sobne biljke se često hvale zbog njihove sposobnosti da unesu malo prirode u dom, pa čak i pročiste naš zrak, ali nisu sve biljke idealne. Joy Tan, feng shui konsultant, dizajner i vlasnik Joy Tan Mindful Living & Design objašnjava – posebno ako imaš malo više braon listova nego zelenih.

„Najbolje je imati svježe i živahne biljke u svom domu, jer mrtve ili osušene biljke mogu simbolizirati stagnaciju i nedostatak rasta. Preporučujem da ih zamijenite zdravim biljkama koje podstiču vitalnost i pozitivnu energiju.”

Polly Eltes

Kaktusi

Nisu samo mrtve sobne biljke koje treba da držiš podalje od svog doma – postoji mnogo živih feng šui biljaka koje takođe treba izbegavati – a kaktusi su jedni od najgorih za lošu sreću. Michelle Justice, jogi, spiritualist i izvršna direktorica NatureSound Retreata, objašnjava da se ne radi o kaktusu samom po sebi, već više o oštrim šiljastim osobinama koje ima.

„U Feng Shuiju, oštri predmeti mogu stvoriti oblik agresivne energije poznat kao sha chi. Stoga, ako ste ljubitelj ovih pustinjskih stanovnika, bolje je da ih držite na otvorenom ili u prostoru u kojem ne provodite previše vremena. Umjesto kaktusa, izaberite biljke sa zaobljenim listovima. One mogu unijeti osjećaj mira i spokoja u vaš prostor.”

brizmaker/iStock/Getty Images Plus/Getty Images

Slomljeni predmeti

Ne samo da slomljeni predmeti izgledaju loše za dom, već su i neprijatelji stvaranja dobrog Feng Shuija u domu. “Vjeruje se da slomljeni ili okrhnuti predmeti u kući privlače stagnirajuću ili negativnu energiju’, počinje dr. Jenelle Kim, osnivačica JBK Wellness Labsa i autorka knjige Myung Sung: The Korean Art of Living.

“Ovi predmeti mogu simbolizirati propadanje, nestabilnost ili nedostatak brige. Najbolje ih je zamijeniti ili popraviti kako biste vratili osjećaj harmonije i pozitivnosti u svom prostoru. Odlučite se za netaknute i dobro održavane predmete koji izazivaju osjećaj cjelovitosti i vitalnosti. Okružite se predmetima koji su u dobrom stanju i vizuelno privlačni, jer to podstiče pozitivniju i uzbudljiviju atmosferu.”

Unsplash

Stajaća voda

Iako je mnogo veća vjerovatnoća da ćemo imati stajaću vodu vani u našim vrtovima (što je takođe loše za našu baštu Feng Shui), stajaća voda u unutrašnjim fontanama ili čak akvarijumima može privući negativnu energiju u dom.

Pročitaj
torbica Dior

“Kao što ime govori, vjeruje se da stajaća voda predstavlja stagnaciju i zarobljenu energiju”, objašnjava Feng Shui konsultant Joy Tan. „Tokom proljetne i ljetne sezone, preporučljivo je osigurati da se vodeni objekti, kao što su fontane ili akvarijumi, dobro održavaju i da voda bude čista i da teče.“

Pexels

Ogledala u spavaćoj sobi

Ogledala su neophodna u svakom domu kako bi nam pomogla da provjerimo svoj izgled, ali postoji nekoliko Feng Shui pravila za ogledala kojih se moraš pridržavati da izbjegneš nesreću, upozorava Michelle Justice. “Ogledala u spavaćim sobama, na primjer, treba pažljivo postavljati i izbegavati da budu okrenuta ka krevetu. Ovo je ‘ne-ne’ u feng shuiju, jer se vjeruje da ogledala odbijaju energiju po prostoriji, što može uzrokovati nemir i pojačati brige dok spavate”, objašnjava Michelle.

“Možete li zamisliti kako je fantastičan osjećaj imati miran, spokojan san? Ako vam ova rečenica govori, pokušajte da postavite ogledala u druge dijelove kuće gdje vam mogu pomoći u kretanju energije bez ometanja vašeg sna. Za spavaću sobu razmislite o korištenju prekrasnih umjetničkih djela umjesto ogledala, ona mogu odražavati vašu ličnost i stvoriti umirujuću atmosferu.”

Stephanie Smith / Colin Poole

Prazne vaze

Živahni buketi cvijeća idealni su po Feng Shuiju. Međutim, ostavljanje praznih vaza na vidnom mjestu, posebno kada su ostavljene pune vode, može potaknuti prazninu u život i smanjiti sreću u vezama, kaže Lauren Tessin, Feng Shui konsultantkinja.

“Uvijek ih treba staviti podalje u ormarić van vidokruga ili ih napuniti prekrasnim zaobljenim cvjetovima”, predlaže ona.

Future

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum