Trenutno čitaš
Evo kako najbolje iskoristiti januar koji je mnogima najduži i najdosadniji mjesec u godini

Evo kako najbolje iskoristiti januar koji je mnogima najduži i najdosadniji mjesec u godini

Young Lions
Young Lions

Evo kako da pretvorimo najduži i najdosadniji mjesec u godini u osvježavajući početak…

Januar često dobija lošu reputaciju. U periodu između svečanog decembra i iščekivanja proljeća, lako je osjetiti da januar mjesec traje predugo. Međutim, umjesto da se prepustiš januarskoj tugi, depresiji i melanholiji, preispitajmo ovaj period kao jedinstvenu priliku za novi početak, rast i obnovu.

Iako januar može na prvi pogled izgledati dugim i monotonim, nudi mnoštvo prilika za rast, razmišljanje i povezivanje. Prihvatanjem novih navika i praksi, istraživanjem novih aktivnosti i prioritetizacijom brige o sebi, možeš ovaj mjesec pretvoriti u osvježavajući početak godine. Januar nije samo o preživljavanju zime, već i o iskorištavanju mogućnosti koje donosi.

pexels

Evo kako možeš iskoristiti januar i pretvoriti ga iz dugog i dosadnog mjeseca u period značajnih iskustava i novih avantura.

Postavi jasne namjere

Prije nego što započneš s aktivnostima, zastani i razmisli o tome šta se nadaš postići ili doživjeti ovog mjeseca januara. Bilo da je riječ o učenju novih vještina, poboljšanju zdravlja ili produbljivanju odnosa, postavljanje jasnih namjera vodiće tvoje akcije i pružiti osjećaj svrhe.

Probaj Hygge

Porijeklom iz Danske, “hygge” je koncept koji slavi udobnost, toplinu i zadovoljstvo. Stvori toplu i ugodnu atmosferu u svom domu tako što ćeš paliti svijeće, uživati u ukusnoj hrani, dobrom kolaču, čitati dobru knjigu ili gledati dobar film ili jednostavno uživati u društvu voljenih. Prihvatanjem hyggea možeš januarske večeri pretvoriti u trenutke opuštanja i razmišljanja.

Bavi se svjesnim praksama

Januar je odlično vrijeme za razvijanje svjesnosti i prisutnosti. Razmisli o pokretanju rutine meditacije, joge, pilatesa, disanja ili pisanja dnevnika da dublje istražiš svoje tijelo i um, svoje misli, osjećaje i aspiracije. Bavljenje svjesnim praksama može pomoći u smanjenju stresa, povećanju samosvijesti i promociji opšteg blagostanja.

pexels

Istraži zimske aktivnosti i brigu o sebi

Umjesto da se zavučeš u kuću, prihvati ljepotu zime tako što ćeš istraživati vanjske aktivnosti. Bilo da je riječ o skijanju, klizanju, spa tretmanu, masaži ili jednostavno o šetnji po snijegu, bavljenje zimskim sportovima i spa aktivnostima može osvježiti tijelo i um. Osim toga, odličan je način da cijeniš jedinstveni šarm januara i da se posvetiš više sebi, svom duhu i tijelu.

Pronađi bolji lični razvoj

Januar nudi priliku za ulaganje u lični razvoj i rast. Razmisli o upisu na kurs, prisustvovanju radionicama ili čitanju knjiga koje odgovaraju tvojim interesima i ciljevima. Posvećivanjem vremena ličnom razvoju proširićeš svoje horizonte, sticati nove vještine i povećavati samopouzdanje.

Pročitaj
navike

Poveži se s drugima

Iako se januar može činiti izolujućim, važno je prioritet staviti na socijalne veze. Planiraj virtuelna online ili stvarna okupljanja s prijateljima i porodicom, organizuj večeri društvenih igara, ukusne večere ili se pridruži zajedničkim događanjima na koje si pozvan/pozvana. Njegovanjem društvenih odnosa i izgradnjom veza stvorićeš dragocjene uspomene i boriti se protiv osjećaja usamljenosti.

pexels

Praktikuj zahvalnost

Usred svakodnevnog života lako je zaboraviti blagoslove oko nas. Posveti svaki dan vremenu da prepoznaš i cijeniš male radosti, postignuća i iskustva. Praktikovanje zahvalnosti može promijeniti perspektivu, kultivisati pozitivnost i poboljšati ukupnu sreću.

Planiraj predstojeću godinu

Iskoristi januar kao lansirajuću rampu za predstojeću godinu postavljanjem ciljeva, izradom akcijskih planova i definisanjem afirmacija. Bilo da se radi o profesionalnim ciljevima, putovanjima ili ličnim projektima, preduzimanje proaktivnih koraka prema tvojim snovima utvrdiće osjećaj boljeg smjera i motivacije.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum