Trenutno čitaš
Evo kako ekoterapija pomaže mentalnom zdravlju

Evo kako ekoterapija pomaže mentalnom zdravlju

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Maj je mjesec podizanja svijesti o mentalnom zdravlju, a jedan od najstarijih i najjeftinijih oblika samonjege, brige o sebi i unapređenje mentalnog zdravlja je ekoterapija.

Kada si posljednji put izašao/izašla van u prirodu, park, zatvorio/zatvorila oči da duboko udahneš? “Ljudima je potrebno više terapije i više dobrobiti jer je svijet teško mjesto”, rekla je dr. Jaya Mathew. Naši životi postaju užurbani i teški. Zato trebamo jednostavan lijek.

pexels

“Naša su tijela namijenjena povezivanju s prirodom i naš nervni sistem automatski se smiruje na otvorenom u prirodnom zelenom okruženju. Dakle, stani negdje u prirodu i duboko diši, koristi svojih pet čula”, poručuje dr. Jaya Mathew.

Ona je uspostavila ekoterapijski vrt ispred svoje kancelarije, koji koristi sa svojim klijentima i kaže da propisuje “pilulu prirode” gotovo svakom klijentu s kojim radi. To je jedan od najjeftinijih i najlakših mentalnih životnih trikova koje imamo.

“To je jedan od mojih omiljenih recepata za preporučiti, prirodna pilula = priroda. Nakon 20 godina kliničkog rada sa klijentima na polju psihoterapije, vidjela sam da su dobrobiti uključivanja prirode nemjerljive. Za naše tijelo, za našu dobrobit, naš stres…”

pexels

U ekoterapiji se može uživati ​​bilo gdje. Ona preporučuje sjedenje ili šetnju u lokalnom parku ili u lokalnoj šumi ili prirodnom okruženju grada gdje ima mnogo drveća ili pored rijeke ili jezera. Odvoji pet minuta za rad na disanju i uključi svih pet osjetila. Ona kaže da bi čak i drvo ispred naše kancelarije moglo poslužiti. Ako izlaziš van i radiš ovo svaki dan, kaže bez sumnje, osjetićeš razliku.

Pročitaj

pexels

“Kada povećaš boravak u zelenom prirodnom okruženju, tvoje tijelo će se odmoriti, a endorfini će se povećati, a mi ćemo stvoriti međuspremnik prije nego što krenemo u užurbani svijet”, poručuje dr. Jaya Mathew.

Izvor: cbsnews.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum